L O N G D R O P
Het huis op de achtergrond is het huidige woonhuis van Simon en Kirsty met haar vier dochters in Ruthven. (Ten noorden van Dundee.) Het is een huur woning die hoort bij het verder leeg staande boerenbedrijf. Een huis kopen is geen optie, er is niets te koop. Maar land is er volop te koop, dat heeft Simon dan ook gedaan. Een hectare of vier/vijf waarvan een klein deel (langs de weg) bebouwd mag worden.
Op dat stuk land wilden ze de trouwceremonie houden. Om de gasten onderdak te kunnen bieden bouwde Simon een shed en voor de hoge nood een dubbele 'longdrop'.
Op dat stuk land wilden ze de trouwceremonie houden. Om de gasten onderdak te kunnen bieden bouwde Simon een shed en voor de hoge nood een dubbele 'longdrop'.
Een paar uur voor de plechtigheid verlieten de mannen het huis om de vrouwen de gelegenheid te geven zich om te kleden. Een half uur vóór de ceremonie sjouwden de heren stoelen en een tafel naar een kom in de heuvel alwaar een dominee het huwelijk zou voltrekken.
(Hij was bevoegd het paar te laten tekenen, kennen wij dat hier ook?)
(Hij was bevoegd het paar te laten tekenen, kennen wij dat hier ook?)
*
Het lijkt iets van een film !
BeantwoordenVerwijderenth.
Volgens mij stond de tafel er al... Maar inderdaad, het had iets filmachtigs, zoals Thea zegt.. beetje als in ' the Piano', al speelt zich dat in NZ af en vindt er geen bruiloft op een heuvel voor, voor zover ik mij kan herinneren. Toch doet het mij daar telkens aan denken! Het deed me in ieder geval magisch voor ondanks de gekke dominee...
BeantwoordenVerwijderenSuperromantisch allemaal. Voor een geldig huwelijk moet je in Nederland naar het stadhuis, maar sommige mensen laten het daarna door een dominee of priester inzegenen.
BeantwoordenVerwijdereneen reactie op "je sista zei"; tegenwoordig is het toch ook in Nederland mogelijk om op "vreemde" locaties te trouwen, mits er maar een ambtenaar met trouwbevoegdheid bij aanwezig is.
BeantwoordenVerwijderenth.
Je mag in Nederland op daartoe aangewezen 'vreemde' locaties trouwen. Het moet altijd door een ambtenaar met trouwbevoegdheid voltrokken worden. De dominee was geen ambtenaar maar wel bevoegd.Dat is toch een verschil.
BeantwoordenVerwijderenIk bedoelde dat "naar het stadhuis gaan" figuurlijk, maar jullie hebben gelijk: als het huwelijk maar door een ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voltrokken, kan het overal gebeuren. Zou het ook in een kerk kunnen? Dat zou logisch zijn, maar ik heb er eigenlijk nooit van gehoord.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij moet je, ongeacht op welke vreemde plek het gebeurt, in Nederland ook nog langs het stadhuis om het in het echie te doen. Ik heb tenminste alleen maar gehoord dat mensen het twee keer deden, 1x voor de formaliteit en 1x op de gewenste plek.
BeantwoordenVerwijderenIn een kerk kun je je laten trouwen door een predikant. Hij moet echter achter het huwelijk staan en dit betekent doorgaans dat je zelf gelovig moet zijn. Je moet dan ook eerst een heel gesprek met de goede man aangaan. Of je in dat geval dan ook nog naar het stadhuis moet, weet ik eigenlijk niet...
Als op die vreemde plek een bevoegd ambtenaar het huwelijk voltrekt hoef je niet meer naar het stadhuis. (Het stadhuis kwam naar jou.) Een kerkelijke huwelijksinzegening is in Nederland niet rechtsgeldig. Wie daar voor kiest, katholiek, hervormd of welke andere vorm van religie dan ook doet dat uit geloofsovertuiging of omdat 'de omgeving/familie' het verwacht. Meestal gaat de gang naar het stadhuis vooraf aan de kerk.
BeantwoordenVerwijderen