Pagina's

25 oktober, 2007

HOLLANDS TOILET ?!







Eind zestiger jaren huurden wij samen met onze beste vrienden een huisje in Labastide-Murat, ergens diep in Frankrijk. Marion had in de grootste krant van Nederland een aanbieding gevonden die ons wel wat leek. Met onze Ford 17M Stationwagon deden wij er twee dagen over. (Ik was de enige met een rijbewijs.) Het vinden van een hotelkamer was geen eenvoudige zaak. In de ogen van Franse plattelands hotel eigenaren waren wij veel te 'hip'. Pas bij de vierde poging hadden wij geluk, mits we er ook zouden eten! (Maar dat is een verhaal op zich.) De volgende dag kwamen wij in de buurt van onze bestemming. Het dorp hadden we gevonden, het vooruit betaalde huisje nog niet. We hadden een adres en een nummer, maar daarin kan je niet slapen. Nadat we enkele rondjes gereden hadden en het inmiddels donker was geworden, klopten we aan bij een boerderij. De man begreep waar we naar op zoek waren en bood aan vóór te rijden. Op een plek waar we al meerdere keren langs gereden waren, dook hij de bosjes in. Het bleek de toegangsweg tot niet één huisje, maar drie. Alle drie leeg, we konden kiezen! We kozen het huisje wat ons het meeste aansprak. In de advertentie had gestaan dat het huisje voorzien was van water, elektra ,Hollands toilet en meerdere slaapkamers. Bij het binnengaan van het huis en na het omdraaien van de schakelaar, gebeurde er niets! Geen licht. Met een zaklantaarn beschenen we de ruimte, de beloofde meerdere slaapkamers waren met 'hard-board' gecreëerde wandjes rond een bed. Over het voeteneinde van het bed hing beddengoed. Toen we dat optilden sprongen de muizen eruit. De volgende morgen zagen wij dat 'het elektra' bij het huis was afgebroken. (Dat bleek later al jaren zo te zijn.)In het dorp kochten we kaarsen. Het water bleek één kraan te zijn, die strategisch in het midden van de drie huisjes was geplaatst. Het 'Hollands toilet' was niet meer dan een Brabantia bril+deksel, boven een gat, enigszins afgesloten door een timmerwerkje. We vonden het pas na ons een weg door de brandnetels en bramen gebaand te hebben.
De 'Longdrop' van Simon in Schotland is daarbij vergeleken een juweel.

*


2 opmerkingen:

  1. Die foto heb je toen toch niet gemaakt ??!
    Hij doet mij denken aan het "toilet" bij mijn oma; om daar als kind naar de w.c. te moeten...... vreselijk. De deksel was veel armoediger dan die van de foto, het papier -- verknipte kranten -- hing aan een touwtje en die lucht.... !
    Staat in je volgende bericht een foto van jullie mooie toilet in huis ??
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dit toilet is zeer beschaafd en oogt - gezien de omstandigheden - zelfs enigszins luxe, zeker vergeleken met het toilet dat je daar in Frankrijk aantrof (helemaal te zwijgen van de rest). Let wel, dat waren de zogenaamde 'goede oud tijden'!
    L.

    BeantwoordenVerwijderen