Pagina's

19 oktober, 2007

IZAK


Deze boerderij staat tien nummers verder dan de onze langs de dijk. Hier is Izak geboren. Tot dit huis kwam in 1953 het water. Zijn moeder heb ik wel gezien maar nooit gesproken, zijn vader wel. De kamer achter het linker bovenraam was van Ies (Izak), dat weet ik omdat ik hem daar ooit zichzelf, na een dag hard werken zag uitkleden.Ik nam wel eens een vracht 'messing'(mest) van hem af. Pas jaren later, omdat Lindsey zo graag echte verse melk wilde en hij de enige in de buurt was die dat kon leveren raakten wij in gesprek. Hij vertelde dat hij van jongs af aan op de boerderij gewerkt had voor zijn vader weliswaar, daarvoor kreeg hij kost en inwoning, geen loon! Hij kon dus geen kapitaal opbouwen. Zijn broer ging 'uit werken' en kon dat wel.
Toen Izak de vrouw die hij al jaren beminde eindelijk kon huwen liet hij op het erf een 'chalet' neerzetten. Hij, maar vooral zijn vrouw wilden niet bij PA in het ouderlijk huis wonen. Niet alleen omdat PA een despoot was, maar ook omdat dat huis net zo slecht was als het onze.
Ies runde de boerderij zoals hij van zijn vader geleerd had, de melktank en daarbij behorende electronica waren als een vlag op de modderschuit in de verder middeleeuwse stallen. Maar het was er heerlijk toeven.
Van de gemeente mocht hij vijf jaar in het chalet wonen, na de dood van zijn vader zou hij het ouderlijk huis moeten betrekken. Maar zijn familie wilde geld zien en dat had Ies niet. Dus werd het huis verkocht aan een plaatsgenoot die te veel heeft.





Om het verhaal kort te houden, Izak, de enige echte boer in Veen, (hier maak ik onderscheid tussen boer en ondernemer)legt het loodje, het hart verliest, de regels winnen. Hij moet voor het eind van het jaar het chalet verlaten (let wel niet het bedrijf)en elders gaan wonen, anders volgt het innen van dwangsommen. En als je weet dat deze man bij zijn beesten slaapt als er jong moet komen en anders elk moment van de nacht alert is bij elk vreemd geluidje, vraag je je af wat de ambtenaren willen bereiken met hun harteloze optreden.
Izak heeft na de dood van zijn vader al een stapje terug moeten doen. Melken doet hij niet meer, in de stal loopt jong vee om mee te fokken en wat vleesrunderen. Daarnaast wat grasland en aardappelen. Hij is nu HOBBYBOER en krijgt een salaris voor het rondbrengen van brieven voor TNT, veel zal het niet zijn.


+



4 opmerkingen:

  1. Wat zielig zeg. Ik kende het verhaal wel een beetje, maar niet zo gedetailleerd. Op dat soort momenten wens je echt dat je geld (of macht) hebt om hem te helpen. Nu moet je maar hulpeloos toekijken hoe alles hem wordt afgenomen. Ik hoop dat hij in ieder geval nog de vrouw heeft die hij beminde en dat ze elkaar nog steeds beminnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is te triest voor woorden. Ook onvoorstelbaar in deze moderne tijd, dat nog zo kort geleden een man als deze - nu met vrouw en kind - zijn leven lang zo goed als zonder loon voor zijn vader werkte, als lijfeigene dus. Hij kende niets anders, was als 'knecht' haast middeleeuws in zijn nederige ondergeschiktheid. Sec gezien, heeft zijn overheersende vader hem simpelweg voor dom gehouden, hem uitgebuit en zijn broer daarvan laten profiteren. In dit harde bestaan zijn de begrippen respect en erkentelijkheid ver te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is opvallend, ik ben net een boek over een moderne slavin aan het lezen, die als 13-jarige gevangen genomen werd in Sudan en daarna in Londen als slaaf werkte. Ik zei nog op het werk: het is bizar, dat dit soort dingen plaats vinden zonder dat je het doorhebt; het kunnen bij wijze van spreken je buren zijn. En zo zie je maar. Ik weet niet of je als kind slaaf van je ouders kan zijn, maar dit komt er behoorlijk bij in de buurt, denk ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij het verdelen van de erfenis leer je je familie kennen. Jammer dat niemand de vader er op heeft gewezen dat hij testamentair toch nog wel wat had kunnen doen voor zijn zoon, maar of hij dat gedaan zou hebben ??
    th.

    BeantwoordenVerwijderen