Pagina's

25 januari, 2008

S P R U I T K O O L






Het liefst wil ik een groentetuin met zo min mogelijk onderhoud. Een tuin waar alles door elkaar staat, groenten, bloemen en onkruid. Helaas is het leven gericht op de sterkste, ook in de tuin. De sterkste planten zullen overleven en dat zijn meestal niet die planten die je graag terugziet. Ik zaai al een aantal jaren diverse soorten sla door elkaar op een bedje, bedoeld als pluksla; van de zes soorten is de helft niet terug te vinden, de sterksten overwinnen.
Aan de koolplanten met een dichte harde kool zoals rode- of witte kool hoef je weinig te doen, maar broccoli of spruitkool moet je goed in de gaten houden!
Broccoli moet je op tijd snijden voordat de bloem opengaat en goed nalopen op rupsen. Uit de spruitkool moet je de toppen weghalen (en opeten) om de spruitjes in de oksels van de bladeren een kans tot groeien te geven. Wij hebben deze winter een keer of acht spruitjes geplukt, schoongemaakt en opgegeten. MAAR ER ZIT GEEN SMAAK AAN!
De kooltjes zijn te klein en te open, dat kan aan de bemesting liggen, maar geen smaak is erger! Vroeger smaakten spruitjes net als witlof bitter, volgens sommigen te bitter maar er zat tenminste smaak aan. De zaadveredelaars hebben de rassen zoeter gemaakt, wat ons betreft zijn ze veel te ver gegaan. Wij gaan op zoek naar een oud zaadvast ras met smaak, misschien te vinden bij Vreeken.






@





5 opmerkingen:

  1. ...geen smaak aan die groene knikkers maar hopelijk wel de heerlijk riekende effecten achteraf...wel eens asperages gegeten en de volgende morgen in de wc aan je straal geroken...?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In andere culturen worden asperges in het voorjaar bij bosjes gegeten, juist met de bedoeling om het lichaam te reinigen. Daarbij worden alle ongeregeldheden en 'giffen' meegenomen en efficient afgevoerd. De stinkende urine is dus een goed teken: weg met die troep! Het verschoonde lijf blijft zoetgeurend (?) achter.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. buiten al die stank om, zou het misschien komen vanwege het natte najaar????de vorst is er wel overheen geweest!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vorig jaar hadden we planten uit hetzelfde pakje zaad, die ook al teleurstellend weinig smaak hadden. Dit jaar hebben we een nieuw hybride zaad besteld, Bio 'Igor'. Hopelijk bevalt dat beter.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de supermarkt: € 0,59 per pond ! Terwijl het niet mijn liefde is, vond ik ze niet gek smaken !
    th.

    BeantwoordenVerwijderen