Pagina's

06 oktober, 2006

SLOE GIN / Sleepruimenjenever



In het voorjaar is de Sleedoorn (Prunus spinosa) één van de eerst bloeiende struiken langs de Nederlandse
wegen. In het najaar hangen ze vol met prachtige blauwzwarte bessen waarvan je een heerlijke Sloe Gin /sleepruimenjenever kan maken. Ze worden ook gebruikt om portachtigewijnen meer kleur te geven las ik in onderstaand recept. Dan zat ik er met mijn opmerking over toevoegingen van ander fruit aan wijnen niet zo ver naast.

In the spring, the sloe (Prunus spinosa) is one of the first shrubs lining Dutch roads and motorways to burst into blossom. In the autumn they are loaded with beautiful bluish-black berries which provide the basis for a delicious sloe gin. Another thing sloes are apparently used for, I read in the recipe below, is to impart a deeper red hue to port wines . So I wasn't far off the mark with my remark about adding various fruit to wines, after all.






Wij plukten ongeveer 3 kilo bessen en kochten 2 liter flessen jenever, want hier is geen sprake van fermentatie (omzetten van suiker in alcohol) maar van smaakoverdracht. Daarom gaan er ook wat amandelen en bruine suiker bij.

We picked about 3 kilos of berries and bought two litre bottles of (Dutch) gin, there being no question of fermention in this case (i.e. of sugar being transformed into alcohol), but rather of a transferral of flavour. Almonds and brown sugar are also added.







Het oplossen van de suiker in de jenever. De amandelen zitten er al in.

Dissolving the sugar in the gin. The almonds have been added too.





De opgeloste suiker gaat in de fles waar al de helft van de bessen inzit. Als laatste de fles opvullen met de rest van de bessen en jenever. Deze 5 liter fles Gin moet minstens een jaar staan om op smaak te komen (hoe langer hoe beter).

The dissloved sugar solution is poured into the bottle containing the berries. Then the bottle is topped up with with the rest of the berries and the gin. This 5 litre bottle filled with gin will be left to stand for at least a year in order to ripen (the longer the better).





Aanklikken en vergroten.
Click to enlarge.


Tot slot een heerlijk recept voor een 'sleedoorndrupke':

Neem 1,5 kg Sleedoornbessen, die de vorst hebben meegemaakt of in de vriezer hebben gelegen, 350 gram suiker, een kwart liter water en een halve liter jenever of brandewijn.

Was de vruchten en prik ze flink aan met een stopnaald. Kook de suiker met het water tot een siroop. Laat dit afkoelen en roer er de brandewijn door. Vul enkele bokalen met Sleedoornvruchten en giet er de gesuikerde brandewijn over. Laat de drank op een warme plek staan en schudt het regelmatig. Vooral met kerstmis is dit een sfeervolle drank.


Finally, a tempting Belgian recipe for a 'little drop of sloe':

Take 1,5 kg of sloe berries that have been through the frost or have been put in the freezer, add 350 grammes of sugar, a quarter litre of water and a half litre of gin or brandy. Fill a few bottles with sloes and pour over the sweetened brandy. Leave to stand in a warm place, shaking regularly. A comforting drink, especially suited to Christmas time.




6 opmerkingen:

  1. heeft een bes van de sleedoorn niet meer pit dan vruchtvlees en zijn de bessen van de sleedoorn eigenlijk niet voor de vogels ??

    thea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wie heeft er nog een stopnaald ??

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi die foto van die fles over de bessenstruik. Hoe heb je dat nou weer bewerktstelligd?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anonymous, ik heb nog wel stopnaalden hoor ;) Uir mijn hoofd weet ik er zelfs 1 te liggen in de woonkamer ;) Maardat terzijde.
    Het is weer een geweldig recept..! ik hoop dat je het nog lang online laat staan BP, dan kan ik het proberen als ik de juiste ingredienten heb, voor 1 flesje moet in de kelder toch wel ruimte te vinden zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou, als je een emmer vol bessen voor je hebt, heb je echt geen zin om elke bes afzonderlijk te prikken met een stopnaald, hoor! We hebben gewoon de hele reutemeteut met een roestvrijstalen pen - een soort satéstokje - geprikt en geschud, en dat ging prima.
    Wat de bes als vogelvoer betreft, betwijfel ik of de vogels er iets aan hebben, want ze zijn behoorlijk bitter en zuur. Ook vallen vogels doorgaans niet voor zwartgekleurde bessen, in mijn ervaring.
    Wat de pit betreft, hangt dat van de maat van de bes af; deze waren groot, met relatief veel vruchtvlees, maar ook al zijn de bessen klein, zoals in andere jaren (en ze horen al wat gerimpeld te zijn bij het plukken), is het resultaat toch prima.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is onzin om bessen in de vriezer te leggen om daardoor de gewenste suiker in de bessen te krijgen. Dit is een natuurlijk proces dat enkel in de buitenlucht kan plaats vinden de plant beschermt zich tegen de vorst door suikers aan te maken dat kan de vriezer niet na bootsen.

    BeantwoordenVerwijderen