Pagina's

05 oktober, 2006

EIGENGEMAAKTE PESTO / HOMEMADE PESTO





Een potje Bertolli pesto van 185 gram, kost bij onze SUPER € 2.99.
Het is gemaakt met basilicumblaadjes, olijfolie, pijnboompitten en wat andere dingen, en er zit pecorino
kaas (van schapenmelk) in. Het lijkt vrij oprecht gemaakt.
Voor een potje Pesto bij de delicatessenwinkel betaal je minimaal het dubbele, de vraag is of het beter is.

A little pot of Bertolli pesto, 185 grammes, costs € 2.99 at our local supermarket. Ingredients: basil, olive oil, pine nuts etc., plus pecorino (from sheep's milk). It seems genuine enough.

Onze SUPER verkoopt nog een merk en wel Merza, een merk dat ondanks zijn Mediterraans klinkende naam onderdeel blijkt te zijn van een puur Hollands bedrijf. Hun pesto is gemaakt met zonnebloemolie en bestaat voor 25% uit aardappelmeel(!)en 23% uit basilicum. Naast cashewnoten (!) stoppen ze er ook pijnboompitten in. Verder iets ondefineerbaars dat zij noemen "harde Italiaanse kaas". Voor een luttele 130 gram van dit mengsel moet je € 1.99 bij de kassa neertellen.

They also have another brand, by the name of Merza, which despite its Mediterranean-sounding name turns out to be part of a purely Dutch conglomerate. Their pesto is made with sunflower seed oil, 25% potato flour (!) as opposed to 23% basil. In addition to cashew nuts (what on earth are they doing in there?) they also add some pine nuts. And then something indefinable that they call "Italian hard cheese". A piddly 130 grammes of this mixture costs € 1,99.

Kiwigirl maakt al vele jaren haar eigen Pesto, van voor die tijd dat men het hier kon kopen in winkel of überhaupt wist wat het was. Dat is - blijkt nu - ondanks de kostbare, 'echte' ingrediënten, onnoemelijk veel lekkerder (en goedkoper) dan die potjes ondefineerbaar groen spul, en nog leuk om te doen ook. Alleen is het de ellende dat hier in het Veense de basilicum zo ontzettend goed wil groeien! Eigenlijk was het mij verboden dit seizoen nogmaals de b. te zaaien, omdat we nog een paar grote potten pesto over hebben van vorig jaar, maar toch kon ik het niet laten en in deze laatste hete zomer groeide het beter dan ooit, in het kasje maar ook op de koude grond. De eerste oogst (440 gram basilicum) ligt - wegens gebrek aan de juiste kaas in dit afgelegen dorp op het moment dat de basilicum geplukt moest worden - onder olie in de vriezer voor latere verwerking. Van het laatste 120 gram, uitbundig doorgroeiende basilicum buiten (èn van de nieuwe oogst eigen knoflooktenen plus een klein beetje bonenkruid: zie recept), heeft zij vandaag een halve liter pesto gemaakt, gebruikmakend van extra virgine olijfolie, groffe zeezout uit de Camargue, pijnboompitten, geraspte Parmezaanse (koeiemelk) en Pecorino (schapenmelk) kaas. Het mengsel is onder olie in de koelkast goed te bewaren, onder een dikke laag olie die het helemaal afsluit zelfs langer dan een jaar.

Het recept staat hieronder.


Kiwigirl has been making her own pesto for many years now, long before it had been heard of, or was available, in the shops in this country. And despite the costly ingredients, it is incomparably more delicious (and cheaper) than those pots of indefinable green stuff, and fun to make as well. The only problem is that the basil grows so enthusiastically here in Veen! Actually, that was the reason I was forbidden to sow basil this year (we still have a supply of pesto from last year in the fridge), but I couldn't resist the temptation. It grew more abundantly than ever during the recent hot summer, in the greenhouse but also outside in the vegetable garden. The first crop (440 grammes of basil) is sitting under oil in the freezer at the moment awaiting its completion, because at the moment that the basil was ready, we couldn't get hold of the right sort of cheese in this village 'in the middle of nowhere'. Today, she made a half litre pot of pesto from the last 120 grammes of basil still growing enthusiastically outside, and from our own home-grown crop of fresh garlic plus a little summer savory (see recipe), using extra virgine olive oil, coarse sea salt from the Camargue, pine nuts, Parmesan (cow's milk) en Pecorino (sheep's milk) cheese. Protected by a thick layer of oil, this will keep in the fridge for at least a year.

For the recipe, see below.













7 opmerkingen:

  1. Ziet er weer schitterend en smakelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een fantastisch recept! En dat van een van onze favoriete gerechten, dank Kiwigirl!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bertolli kende ik o.m.van dat spotje van een enorme hal in Italie waar struise oma's in enorme pruttelende potten pastasaus roeren...
    Die fabriek bleek in werkelijkheid van Knorr te zijn, Bertolli hebben ze gewoon voor ons verzonnen als lekker Italiaans klinkende naam. Reden te meer om alleen nog maar pesto van Lindsey te willen!!
    Loes2

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik krjg meteen trek in pure pesto,b.v. op een stukje ciabata.
    Het potje uit 2005 van jullie is half leeg nu, maar smaakt alsof het gisteren gemaakt is.
    Mijn methode voor langer bewaren is anders. Ik maak de pesto af zonder olijfolie, dan is het een stijve substantie. Kneed daar bolletjes van voor 2 personen, vries het in en voor de bereiding doe ik de olie erbij.
    Groetjes, marja

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Uitstekend idee, Marja, dat lijkt me uitermate handig (d.w.z. als de vriezer het maar niet begeeft....).
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh how delicious! I am definitely growing basil this year - it doesn't seem to grow with such abundance in the Wairarapa. But maybe it's because I am not as good a gardener as Berend! Or as good a pesto maker as Lindsey. What a perfect combination you two are.

    BeantwoordenVerwijderen