Pagina's

04 oktober, 2006

Druiven wijn / Grape wine





Er zijn mensen die beweren dat alleen wijn gemaakt van druiven wijn genoemd mag worden. Ik denk daar anders over zoals u zult begrijpen.
Wonderlijk genoeg halen die vinologen bij hun beschrijvingen van de druivenwijn hele fruitstalletjes leeg om de wijn te kunnen plaatsen! In hun folders staan ook plaatjes van het genoemde fruit. Wat je niet in de folders leest, is dat er door wijnboeren soms ook daadwerkelijk ander fruit dan druiven aan de wijn wordt toegevoegt. En waarom niet zou ik zeggen. Een aantal jaren terug was er een groot wijn schandaal in italië: er was anti-vries aan de wijn toegevoegd, dat is heel wat schadelijker.

Some people claim that only wine made from grapes should be called wine. But as you will no doubt guess, I don't agree with that idea at all.
Strangely enough, wine experts go through whole fruit stalls to describe the flavour of a wine, even going so far as to put illustrations of the various fruits in their folders. What you don't read in the folders, though, is that winemakers sometimes do indeed add other fruit to the wine than grapes alone. My response is, "Why not, indeed?" A few years ago there was a big wine scandal in Italy: anti-freeze had been added to the wine. That's a lot more damaging than fruit.

Foutje?

A mistake?




A wine taster: The wine is of a deep red colour. The scent is exuberant, with a delicious fruity touch of strawberries, raspberries and cherries, and just a hint of flowers. The taste begins lively and fresh, followed by a sensation of ripe fruit, herbs and supple, slightly sweet tannins. The wine is perfectly in balance. Wonderful!

Hoe dan ook, vandaag ben ik begonnen aan een rode wijn van druiven. 15 kilo blauwe druiven, 5 van onszelf en de rest van de buurman. De onze hangen op het zuiden tegen de muur en zijn dit jaar goed gerijpt. Die van de buurman komen uit zijn kas, ze zijn goed van smaak maar veel lichter van kleur èn smaak dan de onze (van de volle grond).

Anyways, today I started on a red grape wine. 15 kilos of black grapes, five of which are our own and the rest from a neighbour. The neighbour's grapes are from his greenhouse and taste fine but are a lot lighter in colour - and flavour - than ours (an outside vine).




Tussen de regenbuien door heb ik ze gespoeld om het grootste vuil er uit te halen en de druiven van hun steeltjes gehaald. Een enkel steeltje kan geen kwaad, in sommige recepten doen ze de steeltjes er later weer bij maar dat kan tot te veel tannine leiden en zo de smaak bederven.

In between the showers I washed the grapes in order to remove most of the dust and insects, then removed them from the stalks. A few stalks don't matter, in some recipes stalks are even added, but that can lead to an excess of tannin and spoil the flavour as a result.










Als alle druiven los zijn moet je ze kneuzen, dat kan met deze kleine hoeveelheid met de hand. Lekker kliederen! (Iets voor Jolie's meiden?)
Vroeger maakte men er in de wijnlanden een waar feest van: het hele dorp kwam dansen in de kuip! De druiven werden met voeten getreden.

(In welke Italiaanse film was dat te zien? Ik ben de titel kwijt.)

After the bunches have been stripped, the grapes all have to be squashed in the vat; a small amount like this can be done by hand. It's nice and messy! (Jolie's girls would enjoy this.) Traditionally this used to be an excuse for a big party, where the whole village would come and dance together in the vat! The grapes were trampled by foot. (a scene from an Italian film. I can't remember the title though, who can help?)









Maar ook met de hand levert het fraaie beelden op. De emmer staat nu in de keuken bij alle andere emmers en borrelende mandflessen; ik heb er 1500 gr. suiker bij gedaan. In ons koude landje blijft het suikergehalte van de druiven te laag om goed te kunnen fermenteren, en suiker is nodig om een juist alcohol percentage te krijgen. Ook de hoeveelheid natuurlijke gist is laag, als de emmer over twee dagen nog niet staat te pruttelen gaat er wijngist bij.

Over een dag of tien als de schillen hun kleur hebben afgegeven, gaat de pulp de fruitpers in, het sap wat daar uit komt gaat in de mandfles voor de tweede gisting.

But it looks pretty done by hand, too. Now the big plastic bucket stands in the kitchen, alongside all the other big buckets of juice and bubbling wine jars; I've added 1500 grammes of sugar to the must. In our cold climate the sugar content of the grapes is too low for them to ferment properly, while sugar is vital for achieving the right percentage of alcohol. The percentage of natural yeast is low too, so if the contents of the bucket still haven't started bubbling in two days' time, I'll have to add some wine yeast.

In about ten days' time, when the skins have coloured the liquid, the pulp will be put through the wine press; the juice that is released then goes into the jar for the second fermentation.

Over een jaar weten we of het wat geworden is: een heerlijke rode wijn, rosé of 'niet te drinken'.

En, oh ja.......helaas moet er ook een tabletje Sulfiet bij om bederf te voorkomen.

In a year's time we'll know whether it was all worth the trouble: a delicious red wine, a rosé, or 'undrinkable'.

And, oh yes ..... unfortunately I'll have to add a campden tablet for sterilisation purposes.











2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig werk weer.. Het lijkt mij ook heel plausibel, behalve druiven ook ander fruit toevoegen aan de wijn.
    Oh en inderdaad, de kleine dametjes zouden dat héérlijk kliederen vinden :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Your last vintage of rose was definitely 'drinkable' - I can attest to that!
    I do hope you are storing all your blogs on CD roms. They are a wonderful record of your life and knowledge.
    xx

    BeantwoordenVerwijderen