Pagina's

31 januari, 2009

NEW YORK ES 1993




Bij veel ontwerpers ontstaan nieuwe ideeën op onverwachte momenten, tijdens het eten, zwemmen, autorijden of vrijen om maar iets te noemen. Daarna gaan de meesten het idee aan de tekentafel uitwerken, maken prototypes of laten die maken en dan vaak pas na jaren komt het tot productie. Zo'n ontwerper ben ik niet, sterker nog ik ben helemaal geen ontwerper, maar een beeldenmaker die zo nu en dan van koers raakt. Soms ontstaan 'nieuwigheden' bij toeval zoals dit krukje uit 1993. Ik was helemaal niet van plan een krukje te maken. Ik had wat eikenhout gekregen waarvan ik wat dunne latjes zaagde om te kijken hoever ik die (koud) kon buigen. Om de kromming vast te houden had ik een profiel gezaagd en voor ik het wist ontstond er een houten 'kussen' dat ik later gebruikte voor de 'Berlijnse kruk' Maar dat eerste kussen was scheluw, verdraaid, waar je niets meer van zag toen ik het doormidden zaagde! Die twee delen hield ik tegen elkaar en toen zag ik een 'poot', een poot van wat een krukje kon worden! De vorm van de zitting volgde vrij snel, veel keus had ik voor mijn gevoel niet. Om het krukje te kunnen maken had ik een zestal hulpmiddelen/mallen gemaakt die vroegen om vaker gebruikt te worden, productie maken dus. Met het prototype ben ik naar een houthandel/zagerij gegaan en vroeg ik welke houtsoort ik het best zou kunnen gebruiken. Dat werd dus essenhout waar ze 'toevallig' een partij van hadden liggen die ik voor een zacht prijsje mocht meenemen. Van dat balkhout heb ik uiteindelijk 50 van die krukjes gemaakt en nog een aantal varianten, waaronder de Gentse- en Berlijnse kruk en nog steeds heb ik hout over. De eerste exemplaren verkocht ik aan vrienden, maar Marion vond dat ik er meer mee moest doen. Ze heeft toen iets gedaan wat ze nog nooit had gedaan: mijn werk promoten, zij introduceerde mij bij The Frozen Fountain, waarvan ze de eigenaren net had leren kennen.Ik mocht er een krukje achterlaten. Nog geen week later werd ik gebeld; 'of ik de krukjes ook in het zwart kon leveren'. Dat kon ik best, zo hielden zij mij voor. Een week later bracht ik drie of vier zwarte gemaakte krukjes naar Amsterdam, die besteld bleken te zijn door een New Yorkse Galeriehouder. Daarom heet het krukje New York es. Mijn krukje bleek op meerdere fronten een succes, publicaties en uitnodigingen voor tentoonstellingen dwarrelden gestaag binnen, dat had ik nog nooit meegemaakt. Het moment om er echt iets mee te doen, dacht ik. Naïef als ik was, stuurde ik de voorman van 'Droog design' - die ik al jaren kende - een verzoek om opgenomen te worden ik de DROOG collectie. Een manier om eindelijk iets te gaan betekenen. Maar mijn krukje was niet 'droog' genoeg en achteraf gezien denk ik dat hij gelijk had. Ik denk ook dat hij dacht dat ik zijn hulp niet nodig had, maar hij had beter kunnen weten.
Gelukkig heb ik mijzelf en een aantal mensen een plezier kunnen doen en dat is toch waar het om draait.





En DROOG DESIGN, met alle respect is ook maar een tijdsbeeld.



De Gentse kruk en rechts de Berlijnse "pianokruk'.

7 opmerkingen:

  1. Wij zijn nog steeds erg blij met dat krukje. Ik vroeg je laatst - op verzoek van een vriendin - of je er nog een had of kon maken. Ze waren op en de uitgave was beperkt. Ik denk dat veel mensen dat jammer vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...als ik zo de website van droog design bekijk kan ik alleen maar concluderen dat ze jouw werk verkeerd beoordelen, ik vind het zelfs TE droog ofwel het hoort op een betere plek thuis dan die verkapte ikeawinkel...dus daar hoef je geen spijt van te hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Soms ligt er wat op of staat er wat op en soms zitten we er op. Maar zo puur als op de foto is het eigenlijk het mooist ! Dat was zo in 1993 en nu nog precies zo. Wij blijven zeggen en dat is niet om te slijmen: wat ben jij veelzijdig en maak je prachtige "objecten".
    Wij voelen ons bevoorrecht daarvan dagelijks te kunnen/mogen genieten.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar BP...... je neemt mensen die een lettertype als de "Avant Garde" (iwww... yuk... whats in a name ;-)) zie http://www.myfonts.com/fonts/itc/avant-garde-gothic/avant-garde-medium/ in hun website toepassen toch niet serieus...?

    Geintje (nouja..... ;-)) (Het viel me op, mijn 'stijlgevoel', nee mijn tegendraadse stijlgevoel ;-)) viel er METEEN over...: "YUK! zie ik daar ECHT een Avant garde...?? snik..."

    Arjen zegt het erg mooi: verkapte ikeawinkel. Jouw werk is zoveel mooier en stijlvoller dan dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een enkele keer mis ik het ondernemerschap wel, maar een handvol mensen gelukkig maken met iets moois voldoet meer denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja Th., "bevoorrecht" zeker, maar jullie hebben die dingen zelf bewust aangeschaft en duidelijk de goede keuze gemaakt. Wat vind je van mij als geluksvogel? Ik mag hier wonen, omgeven van al die mooie dingen. Daar heb ik helemaal niets voor hoeven doen!
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ... das sieht schon mal sehr gut aus und ich werde mich durch den Text wuchten sobald ich ein wenig Zeit habe und vor allem brauche ich einen langen Schraubenschlüssel, denn unser NY wackelt an einer Stelle und dann noch alles Liebe zum Geburtstag von Lindsay morgen.... Norbert und Michael

    BeantwoordenVerwijderen