Pagina's

19 oktober, 2008

TRUI en de RUI




Trui was één van de huisoppassers in september. Ze wees ons op een wel héél zielige kip met kale plekken en nogal mottig. We konden haar geruststellen, de kip was niet ziek doch slechts in de rui, een jaarlijks terugkerend proces van vernieuwing.



Bijna alle kippen ruien nu, maar bij de één valt het meer op dan bij de ander. De oude veren vallen er uit, soms is er dan tijdelijk een kale plek. Vrij snel verschijnen er dan 'kokertjes' waaruit kleine 'kwastjes' steken, dat is het begin van nieuwe veren. Op deze detailfoto is dat goed te zien. Wie ooit een kip geslacht heeft weet dat er bij het plukken vaak van die kokertjes uit het vel steken.





Die witte kippen ruien ook, dat weet ik omdat er veel witte veertjes in de ren liggen, maar je kan het niet goed aan de dames zien.


0000000


.

3 opmerkingen:

  1. Wat je vergeet te vertellen is dat de kippen tijdens de rui geen eieren leggen omdat ze - logischerwijs - alle energie nodig hebben voor het aanmaken van een heel nieuw verenpak. De meeste kippen staan maar een beetje te suffen en in hun vel te pikken, want dat jeukt behoorlijk. In deze periode ligt er soms een ei, soms niets, soms drie, gelegd door de kippen die nog niet in de rui zijn gekomen of die er al weer uit zijn.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha leuk! Dank voor de wijze lessen! Maar maakte me meer zorgen om jou en de poot van John Cleese!

    Trui

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor niet-ingewijden: 'John Cleese' (Ministry of Funny Walks) is Trui d'r toepassselijke naam voor onze haan, die door alweer een andere oppasser - wegens de hoogpotige marsmethode van de haan - 'Mussolini' werd genoemd.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen