Pagina's

15 oktober, 2008

H U I S J E S




De eerste keer dat ik deze witte stipjes van een grotere afstand dan hier in de berm en op de velden zag staan, dacht ik dat het bloemetjes waren. Bij nadere beschouwing bleken het slakkenhuisjes te zijn, allemaal van dezelfde soort. Maar het vreemde is dat ze altijd op dood materiaal zaten! We zijn ze heel vaak met miljoenen tegelijk tegengekomen, als je er op gaat letten zie je er steeds meer. We hebben ze nooit zien bewegen, waarschijnlijk gaan ze pas in de nacht op pad. Maar waarom kruipen ze zo hoog de struik of halm in en dat in de volle zon! Zo moeten ze in hun eigen huisje gekookt worden!
Misschien dat Flip ze herkent?
Deze 'witjes' zag ik bij het 'Oppidum de Saint Blaise' bij St. Mitre, een opgraving van een Romeinse stad van vijf eeuwen vóór onze jaartelling. Een opgraving de moeite waard als je ooit in de buurt bent, het is te vinden tussen Marseille en de Camargue of nog nauwkeuriger tussen Istres en Martigues.



? ***$$$*** ?





4 opmerkingen:

  1. Je ziet ze overal in Zuid-Frankrijk en niet alleen op dood materiaal. Zie ook mijn blog van een paar jaar geleden: http://www.spinsister.nl/blog/index.php?entryid=179

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig dat jij er ook een blog over maakte, was ik totaal vergeten! Wij zagen ze bijna alleen op dood materiaal en na de Camargue hebben we ze niet meer gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier heb je een deel van je antwoord :
    http://www.laprovence.com/articles/2007/10/22/142436-UNKNOWN-Nature-et-environnement-Present-en-Provence-depuis-plus-d-un-demi-siecle-L-invasion-spectaculaire-d-un-petit-escargot-venu-de-l-Est.php
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het zijn kennelijk beestjes die tot bloggen inspireren!

    BeantwoordenVerwijderen