Pagina's

18 mei, 2008

WATERRECHTBANK VALENCIA





Als tot toeristisch schouwspel verworden historisch tribunaal bij de Puerta de los Apostoles. Als ingelezen toerist zorg je ervoor ver vóór klokslag twaalf op het plein aanwezig te zijn. Als naïeve toerist denk je dat er een echte rechtspraak komt en druip je teleurgesteld af als anders blijkt. De gezichten van de omstanders spreken boekdelen, soms is er sprake van ontzag en bewondering maar ook ongeloof en hilariteit is te zien.
De rechters (?) zelf proberen hun rol serieus te nemen. Voor je het weet is het plein weer leeg.








#


3 opmerkingen:

  1. Toch zou ik best wat van dat soort loze (?) tradities (?) willen hebben, als extra uitje halverwege sinterklaas :-) Als Willemalexander koning is mag hij ook best aan waterrechtspraak (? wie bedenkt zoiets..) gaan doen, giechel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit was oorspronkelijk een zeer ernstige zaak. De verschillende grondeigenaren hebben recht op een bepaalde hoeveelheid (in Spanje schaars) water. Dat vloeide via de 'acequias', kanalen met schijven die open en dicht schuiven om het water over de verschillende percelen te verdelen. Omdat er kennelijk geregeld hiermee gesjoemeld werd, was een rechtbank nodig die eens per week de klachten aanhoorde en oordelen velde. Nu die vertoning zo'n poppenkast is geworden, vraag ik me af hoe de geschillen tegenwoordig geslecht worden. Het watertekort blijft een probleem in Spanje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hugo renaerts28/9/13 16:34

    je hebt er volgens mij helemaal niets van begrepen. Het IS een serieuze vaak en de uitspraken worden nAGELEEFD.

    BeantwoordenVerwijderen