Pagina's

01 juni, 2006

CREMATIE BALI





BLOGGER doet niet helemaal wat ik wil, ik krijg de foto's niet in de juiste volgorde, excuus.
In mei 1995 was ik met vrienden op Bali. Die boek uitgevende vrienden en fotograaf waren daar al tig keer geweest omdat ze bezig waren met meerdere boeken over traditionele en nieuwe kunst op Bali. Door hun contacten kwamen wij op plekken waar de gewone toerist niet komt. Deze crematie kwamen we toevallig tegen, Putti onze chauffeur vroeg of wij het wilden meemaken, de familie had geen bezwaar. Men vertelde ons dat het ging om de crematie van een 44jarige vrouw die een besmettelijke ziekte had en daarom 'snel' gecremeert moest worden.
Op de 2e foto is te zien hoe het lijk, vanaf het dorp gedragen door familie, het veld op wordt gebracht. De driepoot links op de foto is een hijs installatie met een vat benzine.
De derde foto laat zien hoe de vrouw op de gereedstaande brandstapel wordt gelegd.
Dan gaat het vat benzine omhoog (om druk op te bouwen denk ik)en gaat de fik erin.
De familie en andere dorpelingen hebben drank en voedsel meegebracht, ze kijken nauwelijks naar de verbranding maar nemen de laatste roddels door.
Twee jongens blijven bij het vuur en porren het zo nu en dan op. Zo'n totaal open verbranding drukt je met de neus op de feiten. Het doek waarin het lijk is gewikkeld is zo verbrand, dan zie je de contouren van het lichaam, hoor je de plofjes van het kokende lichaamsvocht en ervaart de laatste samentrekkiningen van de spieren als een afscheidsgroet.
Op de laatste twee foto's is goed te zien dat die twee jongens hun vak verstaan, met een stok schuiven ze de laatste resten in het vuur, zodat de familie niet te klagen heeft.
Dan begint het feest pas echt.
Deze plaatjes maakte ik met een geleend analoog cameraatje, onze fotograaf had een betere.

2 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's, BP. Interessant verhaal. De dood hoort erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vreemd (voor mij dan), zo'n zonnige dag, zo'n barbecue-achtige picknick-sfeer en dan je geliefde zo hoorbaar en zichtbaar moeten overgeven aan de as. Ook mooi.

    BeantwoordenVerwijderen