Pagina's

22 maart, 2010




Bp schrijft...



M A R K E T - G A R D E N





Toen de geallieerden in 1944, na de landingen in Normandië met hun opmars richting Berlijn bezig waren (ze dachten daar binnen luttele dagen te zijn) werden ze o.a. bij de Bergse Maas in Noord Brabant door de Duitsers fel bevochten. De tegenstand was zo heftig dat het een jaar duurde voordat ze de rivier overkwamen, met de beruchte hongerwinter voor 'boven de rivieren' tot gevolg. Er is zoveel over en weer geschoten dat de bomen langs de Bergse Maas door het vele schroot dat erin zit onverkoopbaar waren. De bomen zullen een kleine honderd jaar oud zijn, echt aan het eind van hun leven. Sommigen lieten bij storm al spontaan het loodje. Er loopt slechts een ventweg langs de dijk met de bomen, een echt groot gevaar vormden ze daarom niet. Toch heeft de overheid nu besloten de ruim vijfhonderd bomen in fases te kappen; een maand geleden is een aannemer aan de klus begonnen. Zondag reden wij er even langs, het is een raar en kaal gezicht, maar als je goed kijkt naar de staat van sommige stammen lijkt het een goed besluit. Er zullen nieuwe bomen voor terugkomen, maar voordat die weer de majestueuze maat hebben van de rij die er nu staat, ben ik allang in vlammen opgegaan.


2 opmerkingen:

  1. Inderdaad goed dat in de oorlog niet alles wat naar beneden gegooid is afgegaan is... de kwaliteit liet duidelijk te wensen over...en spaarde vele mensenlevens! Het feit dat jarenlang de kroegen in the UK om 11 uur dicht gingen was een oorlogs wet, de mensen móesten vroeg naar bed om de kwaliteit van de munitie (productie) te verbeteren!..
    In mijn bagger-periode hadden we regelmatig "bommetjes" óf klem in de zuigmond van de bagger-zuiger maar soms ook aan het einde van de pijp!, dan was die dus heelhuids door de pomp gekomen!! de meeste werden door de opruimingsdienst terplekke gedémonteerd maar sommige ook opgeblazen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk niet dat er veel onafgegane munitie in het hout zit, maar wel veel granaat-scherven. Een aantal jaren geleden is de gehele uiterwaard 'uitgekamd' er is toen veel tot ontploffing gebracht. Ook de resten van haastig begraven slachtoffers - van beide kanten- zijn toen geborgen.

    BeantwoordenVerwijderen