Pagina's

02 februari, 2010


bp schrijft...


Vakcollege





Het zal niemand verbazen dat ik ontzettend gelukkig ben met het eerherstel van de lts, het lager technisch onderwijs. Een school waar je naast een beetje theorie timmeren leert of loodgieten. Electrotechniek, lassen, schilderen, metselen en sleutelen. Een school waar je met plezier naar toe gaat, omdat je geen wijsneus bent maar gewoon met je handen wilt werken.
Ik heb nooit begrepen waarom de lts zo nodig op moest gaan in het vmbo, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. De lts was
voorbereidend!

Hoewel sommigen denken van wel, kunnen we de kleuterschool toch ook niet overslaan?
Alle jongvolwassenen kunnen leren, alleen is de manier waarop zij dat willen niet altijd te voorzien. Leerboeken zijn een handig hulpmiddel, maar zeker niet voor iedereen.
Bij gebrek aan een vakopleiding boden en bieden veel bedrijven, op zoek naar goed personeel, een opleiding binnen het bedrijf aan. Meestal gaat dat tot grote tevredenheid van beide kanten.
In de 'bouw' wordt tegenwoordig veel 'samengesteld', toch is er een schreeuwend tekort aan vakmensen die meer kunnen dan A aan B koppelen. Die mensen kwamen vroeger van de lts, tegenwoordig uit Polen omdat ze hier niet meer te vinden zijn. Maar ik hoop en denk dat de omslag nog net op tijd komt. Terugkomen op het besef dat het kind met het badwater wordt weggegooid zal vruchten afwerpen.
Leve het broodnodige lager technisch onderwijs, want iemand zal die ene afwijkende schroef toch moeten aandraaien, of een spijker in de plank slaan.

5 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens BP. !
    Zondag in Buitenhof iets soortgelijks over het terugdringen van schooluitval en dan m.n. de schoolverlaten zonder diploma. Een gesprek tussen een directeur en een docent van een ROC en de heer Winsemius: " we moeten af van de grote schoolgemeenschappen en teruggaan naar kleinere eenheden, waar docent en leerling elkaar kennen en de leerling niet verzeilt in de anonimiteit enz. "
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan mij nog herinneren dat mijn vader die ook werkzaam was in het onderwijs al ver voor de grote fusiegolf riep: "daar komen ze ooit op terug"!
    Ook de vorige directeur van de Rietveld academie wilde niet fuseren (met o.a. het conservatorium) omdat hij zijn docenten en studenten wilde blijven kennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat ik zonder LTS m'n leven lang ONgelukkig zou zijn geweest! Door een ziekte heb ik de LTS in 2.3 jaar gedaan,zálig!! en als ik het over moest doen, begin ik morgen!! LTS;
    Levend Teamverband Scheppen!
    Leuk Toegevoegd Speuren!
    Lekker Toegankelijk Spontaan!

    Lekker Taalblind specialiseren!!

    Etc, Etc!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie woorspelingen Niels!
    Bij dit soort verhalen moet ik elke keer weer terugdenken aan de zoon (enig kind) van een collega van mijn vader, academicus. Dat 'probleemkind' en de zorgen die hij zijn ouders baarde kwamen in een bepaalde periode geregeld ter sprake bij ons thuis. In mijn herinnering liep het helemaal verkeerd met hem, hij wilde maar niet leren, spijbelde en was dag en nacht alleen met boten bezig. Jaren later hoorde ik dat ze zo trots op hem waren: hij bleek een gerenommeerde Nieuwzeelandse botenbouwer te zijn geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. zonder mensen die met hun handen werken zal er niets zijn.

    BeantwoordenVerwijderen