Pagina's

22 februari, 2009

GRIJZEMUSSENLAND


Er zullen heel wat mensen rondlopen die vinden dat Nederland een 'Grijzemussenland' is, op het roodborstje na dan misschien. Dat een Pimpel- en Koolmees meerdere kleuren hebben valt niet eens meer op, dat zijn toch maar mezen. Die mensen gaan naar Artis of Avifauna om hun kinderen de kleurenpracht van exotische vogels te laten zien of kopen een parkiet in een kooitje. Die mensen wonen meestal in een stad waar de halsbandparkiet per ongeluk de meest kleurige vogel is geworden. Maar als je de stad achter je laat en een wat groenere omgeving opzoekt is de kans groot dat je meer kleur tegenkomt, een fazantenhaan (Phasianus Colchicus) bijvoorbeeld. Dat kan al onder de rook van de grote steden, gek genoeg pal langs de snelwegen. Rond het knooppunt Oude Rijn lopen er honderden rond, soms op door asfalt ingesloten groene driehoeken. Het zijn zeer goede vliegers; je moet ze natuurlijk wel willen zien. Wij hebben het geluk dat ze in barre wintertijden ook in onze tuin voedsel komen zoeken, de mannetjes dan, een vrouwtje hebben we nog nooit gezien. Dit schitterend gekleurde haantje kwam vandaag op bezoek, hij is veel kleuriger dan normaal en heeft geen witte halsband zoals je meestal ziet. Het moet een van de vele mutanten zijn. Overigens - en dat wist ik niet - is de fazant helemaal niet inheems, maar een voorloper van de Halsbandparkiet, door de Romeinen ingevoerd.


><

2 opmerkingen:

  1. Alleen maar grijs ?? Gewoon in de tuin: het geel van de groenling, het rood van de specht, het blauw van de vlaamse gauw, het lichtblauwe kopje van de pimpelmees, het diepe zwart van de merel.
    Het is maar of je het wilt zien. Maar qua veelkleurigheid staat jullie fazantenhaan bovenaan.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De rode borsten van de roodborst en de kleurige vink, de opvallende spikkeltjes van de lijster, het koper van de koperwiek (hier een zeldzaam verschijnsel), het zwart-wit-roze van de schattige staartmees, het ongewoon opvallende groen en rood van de groene specht, het markante zwart-wit van de ekster, de tamelijk kleurige eenden en ganzen, ga zo maar door. Maar geen echt briljante kleuren zoals het felle groen-geel-rood van de Halsbandparkiet of het verrassende rood en blauw van de blauwborst die ik zag bij de gelinkte site vogeltrekstation.nl.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen