Pagina's

22 juni, 2008





De walnoten hangen dit jaar in ongekend grote trossen aan de boom, dit zijn er 15. Toch zullen er nog een paar van de tros gedrukt worden om de anderen de ruimte om te geven om te groeien . Een onsje van de oogst van vorig jaar gebruikt L. vandaag om twee broden te bakken. Het kraken mocht ik doen.


Voor twee broden:
1000 g gebuild meel (WWW.molenaarsgilde.nl)
12 g gist
14 g zout
630 ml lauwwarm water
90 g gebroken gepelde walnoten



Meng alle ingrediënten, behalve de noten, en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg. Werk vervolgens de walnotenstukjes goed door het deeg.
Doe het deeg in een kom. Laat dit onder een doek 2 uur rusten en verdeel het deeg dan in twee stukken die enkele minuten rust krijgen. Vorm van elk stuk deeg een recht brood en leg dat in een blik met de naad aan de onderkant. Laat ze dertig minuten op kamertemperatuur onder een doek narijzen. Bak de broodjes 45-55 minuten bij 210 graden celcius. (Wij hebben geen broodbakmachine.)



Na het rijzen onder een theedoek in de bakvorm klaar voor de oven, het resultaat mag er zijn.





Recept uit: Brood van ver en dichtbij, Ineke Berenschot. Uitgeverij Gottmer.



Naschrift: omdat wij het resultaat van eerdere baksels te droog en te massief vonden doet L er nu een paar eetlepels yoghurt bij.

2 opmerkingen:

  1. Het is een zeer smakelijk brood dat ik altijd met veel plezier maak. Dit keer met tarwe-, mais-, volkoren- en roggemeel.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze notenboom staat er nu ± 15 jaar en ik moet een verrekijker gebruiken om de noten te ontdekken !
    th.

    BeantwoordenVerwijderen