Pagina's

13 maart, 2008

K E E S & K R A A I E N




In het huisje met de witte gevel woonde Kees. Kees was een klein, tenger mannetje met altijd een alpinopet op zijn hoofd, maar dan een die veel te klein was en om zijn hoofd spande als een kaasbol.
Kees werd twee jaar geleden ineens niet goed, sindsdien staat zijn huisje leeg en sinds kort ook te koop.
Elk voorjaar klom hij zonder enige vrees tot halverwege de enige grote boom in zijn tuin om met een lange stok de nestbouwende kraaien te verjagen. Dat lukte hem elke keer weer.



Kees woonde zijn hele leven alleen, hij had ooit een 'scharreltje' vertrouwde hij mij eens toe. Nu woont hij in een verzorgingstehuis en heeft het 'gezelliger' dan ooit. Het heeft een jaar geduurd voordat de buurt-kraaien in de gaten hadden dat die 'kwelgeest' er niet meer was, maar nu profiteren ze van zijn afwezigheid en bouwen in 'no time' een fors nest. In de storm van de afgelopen dagen zwiepte het soms meters heen en weer met het echtpaar erin.
Gisteren was er ineens een aanval van soortgenoten, incluis een ekster. Een kabaal van jewelste en wild heen en weer gevlieg, prachtig om mee te maken. Maar de bouwers verdedigden hun nest met verve en hielden stand.
Na afloop van de poging tot verdrijving keken de aanvallers toe hoe de overwinnaars verder gingen met de inrichting van het nest.
Kees zal het een zorg zijn, hij heeft andere prioriteiten tegenwoordig.






^


3 opmerkingen:

  1. Het was indrukwekkend om te zien. Dramatisch, die grote zwerm kraaien die opeens van links kwam aanvliegen en met veel herrie als een draaikolk rond de boom bleef cirkelen, terwijl twee grote mannetjes op en neer sprongen, wild op elkaar inhakkend. De eigenaar van het nest, extra sterk gemaakt door de 'adrenaline rush', maakte korte metten met de indringer. Nu is alles pais en vree.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Terwijl wij vorig jaar buiten zaten hoorden wij een enorm lawaai en wat was dat ? Een kraai had het nest met eieren van de vlaamse gaai ontdekt en hoe die laatste zijn best ook deed de eieren te verdedigen, het hielp niet. We zagen de kraai onder luid gekrijs van de de vlaamse gaai de eieren er een voor een uithalen.
    We zeiden wel: een koekje van eigen deeg !
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. toch raar, bomen genoeg maar soms zijn het net mensen en gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet maar voor ons een mooi schouwspel.

    BeantwoordenVerwijderen