Pagina's

21 maart, 2008

I N D R I N G S T E R






De plek waar ik nu achter mijn scherm zit om dit te schrijven is een zeer strategisch gelegen plek, L is er jaloers op. Links en rechts van mijn scherm is een raam, als er links iets mijn blikveld binnenvliegt kan ik het (met een beetje geluk) rechts volgen.
Gisteren kwam er links in glijvlucht iets voorbij, dat rechts op een tak ging zitten. Ik dacht meteen aan de sperwer want het is zijn route. Maar er klopte iets niet aan de kleur en het vliegen van de vogel en het gedrag daarna al helemaal niet. Hij zat op een tak van onze geknotte kers die volop begroeid is met Bonte Hedera. Vanaf die tak dook de vogel twee keer de klimop in, dat doet een sperwer niet! Daarna verdween hij.
De kleur was veel te blauwgrijs voor een sperwer en de snavel klopte ook al niet. De ANWB vogelgids gaf uitkomst, het was een Koekoek! Niet de Boskoekoek, Kuifkoekoek Geelsnavelkoekoek, Zwartsnavelkoekoek en zelfs niet de Senegalese spoorkoekoek, maar gewoon een HEGGENMUS-KOEKOEK! Die wijsheid heb ik van de site van de vogelbescherming, zij schrijven:
Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich (vanuit haar afstamming) op een bepaalde vogelsoort of familie. Zo zijn er heggenmus-koekoeken, karekiet-koekoeken en kwikstaart-koekoeken.

En heggen-mussen zitten er zat in die bonte klimop! Wij zijn benieuwd of zij zich vaker laat zien.



*


3 opmerkingen:

  1. Hoe weet je dat het een indringster is en geen indringer ?
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Omdat het vrouwtje over het algemeen de eitjes legt en daartoe het nest uitzoekt volgens de vogelbescherming.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen