Pagina's

30 december, 2009

W A R - S T A M P


Wat een paar vergeelde postzegeltjes los kunnen maken!

De zegels komen uit een 'geheim' doosje van L. Op het stukje enveloppe is te zien dat de brief die daar inzat bestemd was voor haar grootvader.

Nieuw Zeeland behoorde net als Australië tot de Britse koloniën en nu tot the Commonwealth of Nations. Zowel in de Boerenoorlog als WO I en WO II vochten honderdduizenden Kiwi's aan geallieerde zijde mee. Alleen al in de Eerste Wereldoorlog waren dat er 100.000 waarvan er 17.000 omkwamen. Waaronder een aantal broers van L.'s grootvader. Het wonderlijke is dat de zegel met als opdruk 'WAR STAMP' op deze site niet onder het kopje 'War Stamps' te vinden is maar wel bij Kings and Queens en dan zonder opdruk.

De zegels zijn er nog, de soldaten niet meer.


1 opmerking:

  1. En dan te denken dat de Eerste Wereldoorlog pas driekwart eeuw na de colonisatie van Nieuw Zeeland was! De toenmalige populatie, Maori én pakeha samen, was nog piepklein, maar in de drie oorlogen waar de N.Z. troepen meevochten - de Boer War en toen WW1 & WW2 helemaal aan de andere kant van de wereld - werden hele families gedecimeerd, geofferd voor 'The Mother Country', zoals die nog lang heette.
    Het is een ingrijpende ervaring om de 'Auckland War Memorial' te bezoeken in de Auckland Domain waar er hele muren vol namen te lezen zijn, vaak met dezelfde achternaam zoals bij de broers van mijn grootvader.

    BeantwoordenVerwijderen