Pagina's

10 november, 2006

Matinus caninus II / Dog Stinkhorn II


*




Het begon toch wel heel erg te stinken in de tuin. Niet dat wij daar zelf veel last van hadden (een heel eind van het huis), maar de buren wel.
Alle zichtbare delen van de zwammen heb ik weggehaald en een paar van de bolletjes doorgesneden. Het ziet er binnenin fantastisch uit!
Goed te zien is dat de slijmlaag (waarin de sporen zitten) de jonge zwam geheel omsluit. Die bruin-grijze laag groeit niet zo te zien, de zwam wel. Het bolletje of eitje bevat vocht waarin het embryo als in vruchtwater lijkt te drijven. De rode kleur is om in te bijten.

It started really stinking in the garden. That didn't bother us much (being so far from the house), but it did bother the neighbours.
I removed all visible remains of the stinkhorn and cut several of the small balls in half. They look fantastic inside!
You can clearly see how the layer of slime (containing the spores) completely surrounds the young toadstool. This greyish-brown layer apparently doesn't grow further, although the toadstool does. The ball, or egg, holds moisture in which the embryo appears to float, as in amniotic fluid. The red colour looks worth biting into.












*

3 opmerkingen:

  1. Oef, het ziet er inderdaad prachtig uit, vanbinnen! Als je me had verteld dat zon partje een weekdier was, had ik het ook geloofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, net 'fruits de mer', zoals ik op Flikkr schreef.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi, net halfedelstenen of -inderdaad- inktvis of ander schelpdier..

    BeantwoordenVerwijderen