Pagina's

26 februari, 2007

Coromandel Peninsula

*


12 december 2006
Hoog zomer.


*





Een bijna Spaans aandoend plaatje. Ergens in de heuvels van Coromandel Peninsula op nog geen uur rijden van Auckland. De boom was al heel lang geleden geknapt zo te zien, maar hij leefde weelderig voort mede dankzij zijn eigen takken, die hem waarschijnlijk niet alleen als steun maar ook als wortels dienen. Het afleggen van takken (naar de grond toe buigen en vastzetten) is een bekende methode tot vermeerderen van struiken en bomen. Soms doen bomen het zelf zoals deze Pohutukawa op Tiritiri. Takken en wortels lijken vergroeid en elkaars taak over te nemen.





Een andere keer grijpt de mens in, een kunstenaar zoals Sjoerd Buisman bijvoorbeeld. Sinds de 70er jaren is hij bezig met groeivormen en het manipuleren ervan. Hij probeert iets extra's mee te geven aan dat wat in de natuur al voorkomt, vaak lukt hem dat soms doet de natuur het beter. De koe is zich er niet van bewust.


*

2 opmerkingen:

  1. Ongelofelijk werkelijk, hoe die bomen zich aan vaak maar een paar wortels, op wat leek pure rots, vast wisten te houden (en er voeding uit te halen).

    Bij die koe ws je idd. net op tijd. Een schitterende foto!
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prahtige boom.. ik hoop dat hij beschermd is, net als die geknapte boom die toch door weet te groeien

    BeantwoordenVerwijderen