Pagina's

14 februari, 2007

*


LANDSCHAP

NZ V


*

Hokianga Harbour, bij de Maori bekend als Te Kohanga o Te Tai Tokerau (het nest van het noordelijke volk). Deze zeearm dringt 70 km het land in en ligt in het Northland. Het is een dun bevolkt gebied een paar uur rijden vanaf Auckland. Wat de omgeving zo bijzonder maakt zijn de witte zandduinen, die zie je verder nergens. Meer landinwaarts kom je mangrove bossen tegen.






Een bijna tropisch uitziende walkant. Het is weer de Mokau met de visstandjes voor de Whitebait. Prachtig gevarieerde vegetatie, varens, boomvarens, naald- en loofhout door elkaar. In dit gebied telden we tientallen wilde geiten.





Dit type landschap, hier in de buurt van Whangamomona, kom je heel veel tegen, 200 jaar terug was dit allemaal bos. Gekapt om weiland van te maken voor de schapen, nu vaak ingeruild voor koeien en herten.




In het midden van het land, het Central Plateau geheten, ligt Lake Taupo en de plaats Taupo. Tussen Taupo en Rotorua, maar ook verder naar het noord oosten roert de aarde zich behoorlijk. Het is thermaal gebied. In en rond Rotorua is het zeer toeristisch, zowat elke hotelkamer heeft daar zijn eigen hot pool. Ook de camping in Miranda aan de Firth of Thames, waar wij een nachtje stonden heeft een hot pool, gratis voor de gasten. Gelukkig zijn er ook nog steeds gebieden waar je nog niet over de hoofden hoeft te lopen. Dit stomend en pruttelend landschap (Craters of the Moon)is pas een paar jaar terug van een hek, ingang en houten looppad voorzien. Vrijwilligers innen de entree en houden toezicht op de parkeerplaats. En dat omdat er voor die tijd regelmatig auto's van toeristen opengebroken werden en mensen te dicht bij de hete stoom en modder kwamen met alle gevolgen van dien. Het is letterlijk verschroeide aarde met als groen, mossen die de hitte aankunnen.




Ook deze foto zou op vele plekken gemaakt kunnen zijn. Het is een terugkerend beeld, kaalslag. Deze keer niet om er weiland van te maken, maar om opnieuw te bebossen. Alle bruikbare stammen zijn met logging trucks afgevoerd naar de zagerijen of papierfabriek. De rest blijft liggen. Dertig, veertig jaar geleden zijn de toen kale hellingen met productie bos aangeplant, snel groeiend naaldhout. Die bomen zijn nu kap rijp, binnen een paar jaar zijn de hellingen weer bebost. Vlak bij deze ogenschijnlijke rampspoed was de nieuwe aanplant goed te zien. Wat een werk op die hellingen!



2 opmerkingen:

  1. Gelukkig dat je vertelt dat er ook weer nieuwe aanplant is, anders zou ik vooral deze ogenschijnlijke rampspoed voor ogen hebben! Mijn vader ging vroeger naar Marokko met studenten, om de erosie te bestuderen, over rampspoed gesproken: heel wat dia's met wegspoelende aarde gezien :-}

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooie verzameling beelden van zeer gevarieerde landschappen heb je daar samengesteld, B.P. Wat was de geschiedenis van die Mokau rivier toch fascinerend, omgeven door dat oerwuld van prachtige oude 'native bush'!
    L.

    BeantwoordenVerwijderen