Pagina's

14 oktober, 2009

KNOFLOOK/GARLIC SOFTNECK



Gisteren ben ik even naar Vreeken's Zaden in Dordrecht gereden om knofjes te halen. Een heerlijke winkel om in rond te neuzen. Ik ben met drie soorten thuisgekomen. Thai, Sprint en Vallalado. Bij Vreeken staan 46 soorten knoflook op de zaadlijst dus drie soorten is niets.
Wat ik kocht zijn deze:

UI-ACHTIGEN
306130 KNOFLOOK 'Thai'
(Eng: Garlic Softneck)
(Allium sativum var sativum ssp artichoke subvar turban)
Een grote variëteit, die al vrij vroeg na de oogst goed op smaak is. De tenen groeien over elkaar heen (als een artisjok) en zijn decoratief roze gestreept. Milde smaak, dus ook ideaal voor rauwe consumptie.

UI-ACHTIGEN
306124 KNOFLOOK 'Sprint'
(Eng: Garlic Softneck)
(Allium sativum var sativum ssp artichoke subvar turban)
Eén van de grootste

UI-ACHTIGEN
306150 KNOFLOOK 'Vallalado' / 'Valverde'
(Eng: Garlic Softneck)
(Allium sativum var sativum ssp artichoke)
Vallalado en Valverde zijn grote types met een zeer gezonde groei, voor alle gebruiksdoeleinden: zowel in bak- en kookgerechten als in salades en ander rauw gebruik.

Alleen de laatste heb ik al eens eerder gehad, die deed het prima op onze zware klei.
Van knoflook kan je niet genoeg zetten, wij komen altijd te kort. Nu gaan er zo'n honderd tenen de grond in, als het goed gaat hebben we volgend seizoen honderd knoflook knollen, dat zijn tien strengen van tien knollen, dat moet genoeg zijn. Als we een te natte winter krijgen is er in het voorjaar nog maar de helft over, maar ook dat moet voldoende zijn.

1 opmerking:

  1. Watertanden! Dat wordt extra genieten volgend jaar, want verse, knapperige knoflook eten is - net als bij sappige uien net uit de grond - een belevenis op zich. Heel iets anders dan de Chinese knoflook, die tegenwoordig een monopolie lijkt te hebben in Nederland; intussen zelfs bij de Turkse winkel de enige soort te koop. Wat voor 'voetafdruk' heeft die dan?

    BeantwoordenVerwijderen