Pagina's

04 september, 2009

V L I E R B E S S E N W I J N





In de tuin, aan de slootkant, staat een Peterselievlier (Sambucus nigra laciniata), een vliersoort met smal blad en grote bloemtrossen. Die boom - met aan de voet een hoge bamboesoort - lag een aantal jaren geleden na een storm dwars over de sloot. Het is mij gelukt de vlier weer bijna rechtovereind te krijgen. Hij staat nu al jaren gesteund door twee balken en is volbegroeid door bonte Hedera, met daarvoor nog een hoge bamboe. Samen houden ze het huis van de buurman uit ons zicht.

Ik had mij heilig voorgenomen dit jaar geen wijn te maken omdat de voorraad te groot wordt, maar ondertussen ben ik met de vijfde soort bezig. Het begon met vlierbloesemwijn omdat ik die nog nooit gemaakt had en vervolgens om dezelfde reden gingen er rode bessen in de emmer. Daarna volgden de blauwe druiven en Goudreinetten. En nu dus de vijf kilo geplukte vlierbessen!
Bessen haal je met een vork van hun steeltjes, staat in elk boek te lezen! Dat gaat snel, maar het kan nog sneller.

Bij de wijnmakers-spullen die ik uit de nalatenschap van mijn vader heb 'geplukt' zat een zeer grove kam waarvan ik mij altijd al afvroeg wat die bij die spulletjes deed. De kam heeft jaren in het atelier aan de muur gehangen om niet uit het zicht te raken. Toen ik gisteren aan het bessen ritsen toe was, ging het belletje rinkelen, ineens begreep ik de functie van die kam. De bessen vlogen van hun steeltjes, soms een hele tros in één keer! Mijn vader moet andere wijnmaak boeken gelezen hebben dan ik, of op z'n minst andere adviseurs gehad hebben die hem vertelden van de kam.

4 opmerkingen:

  1. Nou, wat bizar! Dit is echt eng telepatisch. Ik sta net in mijn keuken en wilde iets drinken, dus pakte de vlierbessensiroop uit de koelkast. Terwijl ik daar stond, zat ik me af te vragen of vlierbloesemsiroop lekker zou zijn om te mengen met alcohol, zoals witte wijn of een likeur. Mijn gedachtegang ging verder en ik vroeg me af of en zo nee, waarom jullie nooit hadden geprobeerd vlierbessenwijn - of likeur te maken.
    Een kwartiertje later, op weg naar bed, besluit ik nog even je blog te bekijken en wat zie ik? Een blog over... vlierbessenwijn!
    Té toevallig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu bedenk ik me trouwens dat ik vlierBLOESEM en vlierBESSEN door elkaar haal. Maar goed, ik blijf het toch apart vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En je bent lang niet te enige, Vellah. Bijna iedereen die me schrijft of spreekt over die siroop heeft het automatisch over 'vlierbessensiroop'. Kennelijk zitten de bessen er gewoon 'ingebakken'!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor de interessante informatie

    BeantwoordenVerwijderen