Pagina's

09 september, 2009

D R O P P L A N T
A G A S T A C H E



Ouder worden is vaak een kleurrijk proces, bij planten dan. Bij ons mensen is het zeer beperkt: ons haar verliest z'n kleur en wordt wit of grijs. Onze huid verschrompelt maar verschiet niet van kleur, wordt hooguit wat dunner. Veel mensen proberen dat 'teken van ouder worden' te verdoezelen, ze verven hun haar, liggen uren onder de 'zonnebank' of laten zich zelfs 'liften'.

Planten zijn eerlijk, zij laten zien dat er een tijd van komen en van gaan is, vaak via een zeer kleurrijk proces. De Dropplant is wat mij betreft zo'n wonder. Voor het derde seizoen staat er een rij planten die begonnen zijn als zaailingen in een potje opgekweekt in het kasje. De plant sterft in de winter helemaal af, maar de wortel loopt in het voorjaar weer uit. Het eerste wat je dan ziet zijn fel-paarse krullerige blaadjes, daaruit groeit dan de plant met groene bladeren. De bloemen zijn dan weer paars. (Of wit als je een andere soort hebt.)
In de herfst, als de bloemen zaad gaan zetten is er een breed scala aan kleur te zien: van bleek paars tot diep bruin en alles wat daar tussen zit! Ik kan daar ongelooflijk van genieten. Bij het maken van de foto's en het verzamelen van zaad (je weet maar nooit) kwam ik deze prachtige vlinder/mot tegen. Ik heb geen idee wat het is, maar het korte witte streepje op de foto lijkt in werkelijkheid zilverkleurig en is aan beide kanten gelijk. Wie weet wat het is mag het zeggen, graag zelfs!



5 opmerkingen:

  1. Men ziet zichzelf door de jaren heen geleidelijk steeds bleker worden, wat bij vrouwen meer opvalt dan bij mannen, uiteraard. Niet alleen het haar verliest z'n kleur: de blosjes op de wangen verdwijnen ('waar is m'n rouge?') en de lippen hoeven niet meer te verleiden (voor de reproductie dan) dus worden ze eerst roos, dan bijna huidskleur. Help! Waar is mijn lipstick?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom zou het bij vrouwen eerder opvallen dan bij mannen? Omdat vrouwen al jong beginnen met overgaan tot camoufleren en dat mannen er pas achterkomen als het eigenlijk al te laat is, of dat het in de aard van het 'beesie' zit?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb pas een bijzonder boek van Midas Dekkers gelezen over
    vergankelijkheid. Daarin schrijft hij o.a.: ' Oude mensen doen zich jong
    voor. Want iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn. De oplossing is
    oud te worden door jong te blijven.'
    Het boek staat vol prachtige (en vooral ook ontzettend geestige)
    overpeizingen over dit onderwerp, ik kan het warm aanbevelen.

    loes II

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb van de van jullie meegekregen bloemen zaad verzameld en zal proberen er net zulke mooie planten van te maken. Je hoort het volgend jaar !
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Angst aanjagend komt het grouwe winterlicht naderbij.......,
    Groen wordt grijs en rood naar bruin
    Wat heb jij gedaan in de tuin?
    Daar komt de mentaliteits verbreizelende gillend kou,
    Waarom denk ik toch steeds aan jouw?

    HiHiHi,
    Geintje,
    Niels

    BeantwoordenVerwijderen