Pagina's

14 juli, 2008

H O M M E L N E S T ?






In het middelste kastje huisde in het vroege voorjaar een pimpelmees. Begin juni verschenen er vreemde gelige plekjes op het hout en vlogen er hommels in en uit. Op de foto zijn er twee te zien. Bijna altijd zat er een hommeltje in het vlieggat op de uitkijk, als ik te dichtbij kwam vloog hij op mij af. De man die het bijenvolkje op kwam halen vertelde ons dat als de diertjes zich bedreigd voelen ze net zo kunnen steken als wespen of bijen. Je kunt er ook net zo ziek van worden. Een hommelnest in de tuin is goed voor de bestuiving, maar laat ze met rust; uit zichzelf zullen ze nooit aanvallen.




Sinds een paar dagen is het stil rond het kastje, zo stil dat ik het er op waagde het te openen. Veel leven zat er niet meer in, de nog aanwezige hommels waren morsdood en zonder kop. Er moet een slachtpartij plaatsgevonden hebben! Uit publicaties heb ik begrepen dat moord op een koningin vaak voorkomt, maar dit lijkt op moord op de koningin en haar gehele hofhouding. Ik heb ze niet geteld, maar een tiental lijfjes ligt er zeker. Het enig zichtbaar leven dat in het nest zit bestaat uit oorwurmen en larven.



De celletjes of urntjes die op de tweede foto duidelijk te zien zijn (wit van kleur onder de spinsels) lijken niet op die van hommels! Ze zijn niet rond maar torpedovormig en hebben een opening alsof de vogel (larve?) al gevlogen is. Het zeer stevige spinsel blijkt van de Hommelmot te zijn. De bijenman vertelde ons ook dat als je eenmaal een hommelnest hebt, je het nooit meer kwijt raakt. Ik heb het dan ook weer teruggehangen, wel op een andere plaats. Ik heb geen idee om welke hommelsoort het gaat, het zou de Aardhommel kunnen zijn, maar ik vond ze nogal zwart van kleur en dan kom ik bij de Steenhommel (kijk bij insecten-bijen en hommels-Steenhommel, prachtige foto's) uit, waarvan de beschrijving aardig overeen komt met mijn ervaring.

Wie het weet mag het zeggen.





<<<>>>




3 opmerkingen:

  1. ...hier onder de vloer moet ook een hommelnest zitten, al jaren vliegen ze zomers af en aan door de op maaiveld gelegen ventilatieroosters in de muur...echter horen doe je ze niet...toch spannend dat ik onder de vloer een heuse honingfabriek schijn te hebben...of maken hommels kouwe drukte of in jouw geval de vermoorde onschuld?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een gedetailleerd en fascinerend verhaal, dat van Albert de Wilde. De verschillende foto's en beschrijvingen die je hebt gevonden maken duidelijk dat de 'onze' idd steenhommels moeten zijn. Midden juli lijkt wat vroeg om het nest te ruimen, maar onder het dichte bladerdak van de notenboom is het nu ook een stuk donkerder en koeler dan toen ze begonnen. Waar zullen ze nu heen zijn om te overwinteren?
    Bij de beschrijving las ik: "In de loop van juli sterft de oude koningin en valt het oude volk, dat hoogstens 120 dieren omvat, uiteen. Paringen vinden meestal buiten het nest plaats. De geïnsemineerde, jonge koninginnen overwinteren en beginnen het volgend voorjaar een eigen volk. "Dus volgend jaar opnieuw steenhommels, leuk!
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Arjen...heel vreemd. Normaal krijg ik een commentaar via de mail binnen en kan dan besluiten het wel of niet te publiceren, maar jouw leuke comment heb ik nooit via de mail gekregen! Ik zag het net pas staan in het lijstje om te bewerken! Heb het meteen gepubliceerd.
    Hommels maken wel honing, maar die is volgens kenners niet te winnen.

    BeantwoordenVerwijderen