Pagina's

22 juli, 2008



Een potje Pesto van 180 gram kost bij AH € 2.10. Volgens het etiket is het gemaakt van basilicum, melkzuur(!), cashewnoten(!), aardappel(!), knoflookpoeder(!), pijnboompitten, zeezout, Pecorino, Grano Padano en zonnebloemolie(!). Je kunt het ook zelf maken zoals L. het al jaren doet. Het meest gangbare recept is voor een groene pesto gemaakt met basilicum, knoflooktenen, pijnboompitten, Pecorino- en Parmasaansekaas, olijfolie en zeezout. De meest smaakvolle pesto maak je met de vijzel. In stukken gesneden knoflooktenen wrijf je in de vijzel met behulp van wat zeezout tot een smeuïg papje, dan doe je er de pijnboompitten en basilicum bij en maal je tot alles een yoghurtdikke pasta. De kazen rasp je fijn en meng je samen met de olijfolie en het mengsel uit de vijzel tot een heerlijke pesto.


Bij het maken van grotere hoeveelheden is dat niet te doen, d.w.z. knoflook,zout en pitten gaan nog met de vijzel,maar de berg basilicumblad (in dit geval meer dan 1400 gram) en de kaas (2300 gram) maken we klein met de keukenmachine. Daarna gaat het samenvoegen en roeren weer met de hand. Het resultaat is een pesto waarin de knoflook en de kaas, maar ook de pitten en basilicum nog terug te vinden zijn.



De afgelopen jaren maakte L. de pesto voor ons eigen genot (en dat van Vellah). Vorig jaar hadden we zoveel (zelf gezaaide) basilicumplantjes dat er echt teveel pesto was om zelf te consumeren. Via V. hebben we extra potten aan haar vrienden verkocht. Dit jaar hadden wij zoveel meer bruikbare basilicum dat L. besloot het voor één keer groter aan te pakken. Ze verzocht V. aan haar vrienden te vragen of ze in moeders pesto interesse hadden en .....de vraag was groter dan het aanbod! Met wat extra plukwerk, extra bijbehorende ingrediënten en hervullen van de potten kunnen we iedereen bijna leveren wat gevraagd werd. Om herhaling te voorkomen zaai ik volgend jaar geen basilicum!




Het recept dat L. gebruikt komt uit de Time-Life serie 'THE GOOD COOK Sauces'. Met deze keer vierentwintig maal de genoemde hoeveelheden.




Om het helemaal af te maken moet er natuurlijk een etiketje op de pot, een werkje dat ik met veel plezier doe. Deze keer ben ik niet echt tevreden, het heeft niet de goede maat en vorm en is veel te flets geprint. Misschien dat ik voordat de potten de deur uitgaan iets beters kan maken.






*****


3 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heerlijk uit, maar wat een werk weer! Hoe lang blijft pesto uit zo'n potje goed?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De pesto moet altijd onder olie staan (anders krijg je schimmel). Wij zetten de potten altijd in de koelkast, dan blijven ze zeker een jaar goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een jaar! Dat valt me reuze mee.

    BeantwoordenVerwijderen