Pagina's

25 april, 2007

KLEIN ROST




Wij wilden er een paar dagen tussen uit, nog een keer van onze Holtkamper genieten. Op internet vond ik een 'camping bij de boer' "Klein Rost" geheten op een steenworp afstand van de Luxemburgse grens. Er stond slechts één caravan van Hollanders die zo ze vertelden er 6 maanden staan en zo'n beetje de rol van beheerders op zich genomen hadden. "Zoek maar een plek en ga om zeven uur naar het huis om de boer te ontmoeten." Maar de boer was eerder bij ons boven op z'n quad, dan wij beneden op het erf. Na ons kwam er nog een Belgisch echtpaar, lekker rustig dus. Voor het eerst hebben we een hele dag op een camping gezeten en alleen maar gelezen en genoten van het uitzicht.
De boer heeft DIKBILLEN, vleeskoeien, waar minder werk aanzit dan aan melkvee. Alle kalveren komen via een 'keizersnee' (op deze site staan foto's) omdat de dikbil geen ruimte heeft voor een normale bevalling.







7 opmerkingen:

  1. Wel toevallig: gisteren de film "Vacas" gezien; mooie koeien in een Baskisch landschap.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De keizersnee (waarom heet die zo, trouwens?) is ook nodig wegens het grote geboortegewicht van de kalf, hoorden we. Hoeveel kilo al weer?
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Keizersnede zou kunnen komen van caesare wat snijden betekent in het Latijn. De kalfjes wegen meen ik te herinneren ± 35 kg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heerlijk, zo een paar dagen ertussenuit!
    En deze koe zegt geen Boe maar ia-ia volgens Rosalie :-))) Kennelijk moet het dier toch vlekken hebben om als Koe of Kalf herkend te worden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Raar idee dat die koe 'nergens' last van lijkt te hebben tijdens zo'n bevalling... Maar zijn Dikbillen dan gefokt tot dikbillen? Immers, zonder menselijke ingreep moesten ze het toch ook in hun eentje doen...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, dat is een goeie vraag Vellah. Dat vraag ik me van sommige hondenrassen ook wel ns af..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jazeker zijn ze gefokt, om zoveel mogelijk vlees te produceren. Op Internet vond ik de volgende informatie:
    "Dikbillen zijn runderen met een erfelijke afwijking. Deze afwijking heeft tot gevolg dat de spieren van deze dieren snel groeien maar ook dat deze koeien hart- en orgaanafwijkingen hebben. Vanwege de snelle spiergroei worden dikbillen gefokt. Veel spierweefsel betekent immers veel vlees, terwijl voor spiervlees ook nog eens een hoge prijs betaald wordt. De lichamelijke afwijkingen nemen de fokkers daarbij op de koop toe. Dikbil-koeien kunnen in de regel niet op natuurlijke wijze bevallen. Het bekken van de moeder is te smal en het kalf te groot. Een kunstmatige bevalling via een keizersnede is dan noodzakelijk. Veel fokkers en dierenartsen voelen zich in het geheel niet bezwaard om dikbil-koeien soms vier jaar achtereen open te snijden."
    L.

    BeantwoordenVerwijderen