Pagina's

10 december, 2008

EN DE BOER.....




Dit ogenschijnlijk normale beeld van een boer die met een vierschaar zijn land omploegt, wat met dit tegenlicht van de lage middagzon een prachtig plaatje oplevert, heeft toch iets on Hollands in zich. Het zijn namelijk niet alleen meeuwen die zich te goed doen aan al het lekkers wat de ploeg boven werkt, maar er loopt ook een ooievaar links van de trekker! De vogel stapte steeds de voor in om er als de trekker er aan kwam snel weer te verkassen. De meeuwen doen dat anders, die vliegen een rondje om als de ploeg gekeerd is er achter weer neer te dalen.
Een ooievaar in de winter was een paar jaar geleden in deze buurt ondenkbaar. Het betekent dat de jonge vogels die hier uit het ei kruipen niet allemaal naar het warmere zuiden trekken. Als ze zich zo blijven ontwikkelen hebben we er over twintig jaar naast de ganzen een probleem bij!


HIJ PLOEGDE VOORT.

3 opmerkingen:

  1. ...hoezo probleem? ... in tegenstelling tot ganzen maakt een earrebarre (da's fries voor ooievaar) het land niet stuk ... ganzen trekken de jonge lootjes en wortels van het gras eruit en worden daarom verjaagt ... de ooievaar is meer een carnivoor ... kikkers, muizen en slangetjes ... daarnaast hebben ze regelmatig dienst in de "luiersector" ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zijn geen grazers, da's waar, in die zin zijn ze ook geen bedreiging. Maar alles waar teveel van is, zoals wij mensen zijn een overbelasting voor de andere soort om over de 'luiersector' maar niet te spreken.
    Maar waar komt dat Earrebarre vandaan? De Vikingen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeker 25 jaar geleden hebben wij aan de rand van de weg ergens in Spanje de auto neergezet om te kijken naar de ooievaars op het land die rond de werkende boer scharrelden; die boer vond het vreemd dat wij zo geïnteresseerd waren en hij had gelijk. Hier in Nederland ga je ook niet langs de weg naar de meeuwen rondom een trekker zitten kijken.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen