Pagina's

24 januari, 2011

Het sprookje van Piet Hein Eek

Een deel van de werkplaats voor hout


In Eindhoven staat een oude keramiekfabriek van Philips. Die duizenden vierkante meters hebben lang leeg gestaan totdat Eek & Ruijgrok bv meubelmakers uit Geldrop er hun vinger op legden om een droom waar te kunnen maken.

Piet Hein Eek studeerde in 1990 af met zijn later zeer bekend geworden sloophouten kast. Op dat moment was het een verademing binnen de ontwerperswereld en een inspiratiebron voor vele.

Nu, twintig jaar later komen er uit zijn fabriek nog steeds meubels van sloophout, krukjes, stoeltjes, bedjes, kasten, prullenbakken en zelfs een driedelige, scharnierende kapspiegel. Kennelijk is er vraag naar, maar voor mij gaat hij veel te ver.
Zijn 'mensen' maken ook meubels en verlichting uit metaal. Daar zitten hele mooie ontwerpen, maar ook voor mij onbegrijpelijke missers tussen.

De keuze voor die gigantische fabriekshal heeft ook zo z'n consequenties: je moet de ruimte kunnen vullen. De begane grond is voor het grootste deel productieruimte, daar staan de machines, is de verfspuithal, de materiaalvoorraad en de expeditie. Eromheen de winkel en kantoor. Op een tussen etage is de showroom, waar ook werk van anderen te zien is en een wonderlijke verzameling curiosa.


Twee objecten uit het rariteitenkabinet; leuk om te zien, maar wat moeten ze hier?



Daar weer boven, twee verdiepingen waar in samenwerking met het Van Abbe Museum kunst getoond wordt. Zondag j.l. was daar de opening van 'De Proloog' en een solotentoonstelling van Guido Geelen.




Buurman Frank kijkt met aandacht naar een werk van Guido:
één van de zeven levensgrote keramische beelden omgeven door geprepareerde vlinders in messing en glas vitrines van PHE




In een naast gelegen hal is ook nog het restaurant van Piet Hein Eek gerealiseerd.

De droom lijkt verwezenlijkt, multinational zijn ze nog niet, maar groter dan hij twintig jaar geleden had kunnen bedenken.




3 opmerkingen:

  1. Sprookje of werkelijkheid....
    Sloophouten kast, mag aannemen van recycled hout gevonden op het strand?
    3645 euro??? Sprookje?
    (Maar wél geinig!!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In zijn werkplaats stonden wel tien in krimpfolie verpakte bijna identieke kasten. Dat redt je niet met strandvondsten, het is ontspijkerd sloophout dat hij 'en masse' inkoopt. De prijs lijkt pittig, maar is vergeleken met de 'markt' vrij normaal. Ik denk dat zijn eindexamenkast voor een veelvoud naar het museum is gegaan.Die eerste kast was een vondst net zoals de op een tentoonstelling in het Stedelijk te Amsterdam getoonde 'hergebruikte' industriële metalen kasten. Nu rent hij zichzelf, wat mij betreft voorbij.

    (Overigens moest ik nu ook een woordverificatie doen, heb ik dat ook eens gezien!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zijn zulke massa's van deze handige planken in omloop (ook voorradig) dat ik me soms afvraag of hij niet zelfs zijn hout 'oud' maakt door nieuw hout eerst te schilderen en vervolgens te schuren. Maar dat zal vast te kostbaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen