Pagina's

29 februari, 2008

^








Foto's th.


Sinds het vlieg-tuig zijn de vogels niet meer de alleenheersers in de lucht. Maar hun vlieggedrag is nog steeds superieur t.o.v. de machines die de mens maakte. (Terwijl ik dit opschrijf, zie ik de fazant vanaf de grond in één keer een meter of acht hoog de den in vliegen en daarna tussen alle bomen en takken door, over de sloot bij de buurman op het gras landen, en dan maar denken dat het een loopvogel is!)
Als een vogel en een vlieg-tuig met elkaar in aanraking komen, spreken we van een 'vogelaanvaring'. Op zich een wonderlijke woordkeuze als je bedenkt dat varen voor Hollanders te maken heeft met water. Maar we spreken ook over luchtvaart, ballonvaart, ruimtevaart en zelfs over 'sneltreinvaart'. Maar een vogel 'vaart' niet en als wij als mensen in een vliegtuig stappen gaan we vliegen. Als de vliegende vogel en de vliegende mens met elkaar in botsing komen zijn we weer bij het varen! Soms heeft zo'n ontmoeting niet alleen voor de vogel vreselijke gevolgen, maar ook voor de mens. De vogel overleeft het bijna nooit, de mens meestal wel, hoewel....de Bijlmerramp is bijna zeker ook het gevolg van zo'n 'aanvaring'las ik ergens.
'Harde transparantie' is de grootste vijand van alles wat vliegt, glas in de vorm van geluidsscherm of het simpele raam thuis, het lijkt een plek om doorheen te vliegen, maar is een killer.
De vink van de foto dacht geen belemmering te zien, maar die was er wel en nu is hij dood.

Ik wilde eigenlijk schrijven over de kleurenpracht die ook onze Hollandse vogels soms hebben, maar het is een ander verhaal geworden.



*



1 opmerking:

  1. het mag dan geen vogel-kleurenpracht zijn geworden, een kleurrijk verhaal over de taal is het wél.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen