Pagina's

22 juli, 2007

HET WERK op de MARKT










Daar staan we dan met ons handeltje. Het was een leuke, spannende maar gelukkig ook zonnige dag. Het publiek kwam in golven langs en kocht redelijk. De sfeer was goed en voor we het beseften konden we alweer inpakken.
Toch zullen we het bij deze ene keer laten.

Wat wij ons niet gerealiseerd hadden is de mogelijkheid van controle door de Voedsel en Waren Autoriteit. Gelukkig is die dienst deze dag niet langs geweest anders hadden wij onze potjes en flessen meteen in kunnen pakken omdat wij zeker niet aan de gestelde eisen voldoen.
In Frankrijk zie je op elke markt en 'brocante': hergebruikte flessen en potjes met allerhande heerlijkheden zonder opschrift en in Engeland o.a. 'homemade' cakes en taart. In Nederland mag dat niet.
In Nederland riskeer je een forse boete en dat is het ons niet waard.



*


10 opmerkingen:

  1. Wat jammer dat jullie na 1x af (moeten)haken.
    Zo'n keuringsdienst kan toch ook te ver doorschieten. Zo dood je toch particulier initiatief.
    Heb je die problemen ook als je aan huis verkoopt ?
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jammer hoor, had niemand jullie gewaarschuwd? zo nu en dan ben ik al dat geregel hier spuugzat!

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. trouwens, hoe doen ze dat op de koninginnemarkten? daar verkopen mensen toch ook zelfgemaakt eten?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben onze potjes en flessen nooit gevuld met de intentie ze te verkopen.Alleen voor de SMAAKMARKT heeft L. dat wel gedaan. Dat was een week werk. Mijn wijn is alleen wat eerder in de flessen gegaan. Op Koninginnedag markten wordt de laatste jaren veelvuldig gecontroleerd en beboet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goh, wat jammer. Ik wist ook niet dat ze zo streng waren. Het zou mij wel leuk lijken om toch gewoon volgend jaar weer te gaan en een eventuele boete aan te vechten. Ik kan me haast niet voorstellen dat de wet bedoeld is om dit soort activiteiten dwars te zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze smaakmarkt is een pilot project (10 zaterdagen) gerund door vrijwilligers die normaal totaal ander werk doen of vrijwillig werk doen in de Wereldwinkel of de molen. Maar behalve één andere 'koopman' verkopen ze geen eigen producten zoals wij. De bedoeling is dat het volgend jaar een volwaardige 'Boerenmarkt' wordt met 'echte' bedrijven die streekproducten gaan verkopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 'Echte' bedrijven moeten zich zeker aan de warenwet houden. Die zouden particulieren die dat niet (hoeven?) doen, wel eens als oneerlijke concurrenten kunnen zien. Overigens zou ik niet zo stellig durven zeggen dat het in andere landen wel mag. Dit soort dingen wordt steeds vaker door de EU geregeld en gelden dus EU-breed. Ik herinner me een rel onlangs over Camembert die niet meer van rauwe melk gemaakt zou mogen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nou zeg, wat jammer BP en L.
    Hoe bepalen ze dan of je jam aan de eisen voldoet, zij staan er toch niet bij als jullie de potjes in soda enz uitkoken. En ik denk dat wat Ochrid zegt klopt, als het in andere EU-landen mag, zou het hier ook moeten mogen.
    Juist in een tijd waarin alles wordt aangeprezen als "authentiek" en "ambachtelijk" en waarin men eigen initiatief wil stimuleren, zou dit moeten mogen.

    Ik had het heel leuk gevonden om langs te komen, met mijn moeder bijv, zij en haar man hadden het enig gevonden (maar sinds haar man er niet meer is, doet ze zoiets niet meer.)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja sista, wat de boetes betreft moet je wel 'more money than sense' bezitten om schijt te hebben aan de regeltjes van de over-ijverige ambtenaren in Nederland. Dat verzet heeft ons al eerder een fikse boete gekost, en 'once bitten, twice shy'. Zonde van de hard verdiende centjes!
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Maar overijverige ambtenaren zouden zich toch wel aan de EU-regels moeten houden en als ze dat niet doen, dan is dat eigenlijk een zaak voor het Europees Hof, toch? Natuurlijk kost dat wel weer vreselijk veel energie.. ik ken jullie eerdere zaak (wat L. verzet noemde) niet, maar eigenlijk zouden jullie iemand moeten zoeken die het interessant vind om daarmee naar het Europees Hof te gaan, of een Europarlementarier bijv, Katalijne Buitenweg.
    Het kan toch nooit de bedoeling zijn dat overijverige ambtenaren dingen stuk maken.?

    BeantwoordenVerwijderen