Pagina's

25 oktober, 2011

NAT HOUT DRAAIEN


Hout van een vruchtboompje, een paar weken terug gekapt en verzaagd tot hanteerbare brokken. De door droging ontstane scheuren zitten er al in, maar gaan niet diep. Ik zou ze er uit kunnen draaien maar dan blijft er slechts een klein kommetje over. Ik neem de gok en probeer er het maximale uit te halen. Het hout zaag ik in de lengterichting door en vlak het af op de schaafbank. Na het aftekenen van de cirkel op die gevlakte kant, zaag ik de resterende hoeken er af. De kom wordt dus haaks op de lengtenerf gedraaid. Uit het stammetje van ± 40 cm hoop ik vier bakjes te draaien.


 




Het hout klem ik tussen een 'meenemer' en een meedraaiend center.  Het afdraaien kan beginnen. Met de 'afruwbeitel' (foto) in gedraaide stand, maak je van een hoekig blok een perfecte cirkel. Bij de eerste rondgangen is het zaak de beitel niet alleen in de juiste richting, maar ook zeer stevig vast te houden. De hoeken van het hout 'slaan' behoorlijk op het hout, het is dan net zo'n gehobbel de bobbel als het rijden over kinderhoofdjes! Een scherpe beitel is een must en een genot als je merkt steeds dichter bij het doel te komen.




Op de foto boven links de 'meenemer' en rechts het 'meedraaiend center'. Rechts ook het iets taps lopende voetje waarmee het in de volgen fase in de klauwplaat vast gezet kan worden. Op de foto hieronder is het 'kruis' te zien die de meenemer in het hout achterlaat. In de groene schorsrestanten staat de punt van het meedraaiend center. Het bruin is het kernhout van de stam.





Boven het in de klauwplaat opgespannen voorgedraaide hout, met ervoor de normale rechte leunspaan. Met een grote 'schaalguts'begint het uithollen. Hierbij is het zaak de goed geslepen beitel in de juiste hoek en met een constante beweging en draaiing van buiten naar binnen en soms andersom te sturen. Voor een diepere kom is het raadzaam een leunspaan te hebben die dicht bij het hout kan komen om 'klappen' te voorkomen. Gelukkig heb ik de spullen om er snel een zelf te kunnen maken. Het werkt goed.



Bij m'n derde uitholling was ik iets te nonchalant, overmoedig of onvoorzichtig. Ik wilde de wand nog iets dunner maken, hield de beitel net niet in de goede hoek... en 'PANG!!!...'
Ik heb de gelukkig gave stukken weer aan elkaar gelijmd en zie wel of ik er verder mee kan.
Nog meer oefenen dus...

Iets voor jou Ar?

5 opmerkingen:

  1. Wat ontzettend leuk om straks kommetjes te hebben van een eigen fruitboom! Interessantoroces dat mooie beelden oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat moest uiteraard "interessant proces" zijn, maar de iPad heeft een geheel eigen wijze van "corrigeren".

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ... nog even en je kunt handleidingen maken voor het "algemeen nut", of zet je instructies op joetoep, wedden dat je kijkers trekt?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar dacht jij dat ik mijn kennis vandaan haalde? Als je maar vaak genoeg en met enige kennis en gevoel vóór.. kijkt op joetoep en de (kommersiele) joetroep links laat liggen valt er veel te leren! Al die filmpjes zijn al tienduizenden keren bekeken door mensen zoals ik. Zoek op 'Woodturners' en er gaat een wereld voor je open.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fijn om zo gedetailleerd uitleg te krijgen van wat je nou precies aan het doen bent al die uren en dagen, weggestopt in de hoek van je werkplaats. Ik krijg vooral de 'finished product' te zien (soms met inkijkjes er tussendoor), maar het is verhelderend om een duidelijke uitleg van de totstandkoming te krijgen, met mooie beelden erbij.

    BeantwoordenVerwijderen