Pagina's

26 oktober, 2011

KOEL METER

Het zal mij wel ontgaan zijn of ik loop hopeloos achter, maar een 'koelmeter' op een bierblikje is voor mij nieuw! Het kan natuurlijk ook komen omdat ik 'door de week gesproken' het bier uit het overbekende beugelflesje nuttig en op dat etiketje is geen ruimte voor een koelmeter!
Voor op reis met de Bimobil slaan we altijd voor de eerste twee dagen wat blikjes in, die nemen minder ruimte in in het koelkastje en dan hoeven we die zware statiegeld flesjes niet weer mee terug te slepen. Meestal zijn die blikjes leeg en weggegooid voordat we thuiskomen, maar deze is vol mee teruggekomen! Lindsey wees mij op de koelmeter, het was mij niet opgevallen.
We hebben hem even in de koelkast gezet en inderdaad, de meter verschoot van kleur. Van een vale ondefinieerbare kleur tot duidelijk blauw. Het moeten 'vloeibare kristallen' zijn die op temperatuur reageren.
De eerste keer dat ik van 'liquid crystals' hoorde en ze ook zag was begin jaren zeventig. Frans van Nieuwenborg maakte toen een broche met vloeibare kristallen, een sieraad dat onder invloed van temperatuur van kleur kon veranderen. De kristallen zaten op een zwart papiertje, geklemd tussen de twee glasplaatjes van een zes bij zes diaraampje. Ergens in ons huis moet nog zo'n raampje liggen.
Veertig jaar later is het dus mogelijk die kristalletjes op een bierblikje mee te drukken! Als iemand andere toepassingen kent, laat het weten.(En dan bedoel ik niet de LCD's)


3 opmerkingen:

  1. Dat staaltje "technisch vernuft" had ik op de eerste vijf blikjes ook over het hoofd gezien. Ben benieuwd hoeveel mensen zoiets opmerken. 't Is een mooie uitvinding om aan te geven dat voor maximum genot, je Grolsch goed koel moet staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ... op batterijen zitten deze "meetstripjes" ook al jaren, vingers op de + en - en dan zie je een soort streep die aangeeft hoeveel er nog in zou moeten zitten ... meestal leeg dus, naar mijn idee snoepen die meetstripjes zelf langzaam je batterij leeg ...!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat die kristallen op batterijtjes jouw temp. aangeven zodra je de + en de - met jouw vingers beroerd! Ik vergeet altijd de proef op de som te nemen bij een VOLLE batterij!

    BeantwoordenVerwijderen