Pagina's

08 oktober, 2011

ZELFONTBRANDING


Het zal je maar gebeuren!

Je werkt weken lang in je eerste eigen huis, slopen en weer opbouwen. Je legt onder hoogspanning een prachtige houten vloer omdat de levering van de keuken nou eenmaal afgesproken is. Vloer en keuken zitten er in en vermoeid maar voldaan sluit je de blikken en stop je de met olie doordrongen poetsdoek in een plastic zak en gaat naar huis. Je overweegt even om met vrouw en kind een eerste nacht in de nieuwe omgeving door te brengen, maar doet dat gelukkig niet.
Bij het openen van de voordeur de volgende dag stroomt het water je tegemoet, stinkt het naar brand en is al het maagdelijke witte stuc- en schilderwerk grauw en grijs. Delen van de nog nooit gebruikte keuken zijn gesmolten of door water en rook voor altijd verpest.
Het overkwam mijn randdochter, man en kind twee weken geleden.

De schade expert was er snel bij, de oorzaak had hij nog sneller gevonden: "Je moest eens weten hoe vaak dit voorkomt" zei hij en wees op de restanten van de blikken en de poetsdoek. Zo'n door olie doordrongen doek kan door 'broei' tot zelfontbranding overgaan en een ravage doen ontstaan. Inderdaad blijkt op de nog niet gebruikte blikken olie een zin te staan die daarvoor waarschuwt. Maar de bekende driehoek die aangeeft dat er brand- of explosie gevaar is staat er niet op!

De vloer is besteld en geleverd door de 'Vloerenboerderij', die samenwerkt met de 'Vloerderij'. (Hoe verzin je zo'n naam?). Op de site van de Vloerderij staat een waarschuwing voor mogelijke zelfontbranding, op die van de Vloerenboerderij niet.
Voor de producent van de olie, maar ook voor de vloerenbedrijven is het zaak, zeker als het vaker voorkomt, een duidelijke waarschuwing op verpakking en op de site te zetten. Des te meer omdat brand, maar meer nog de rookontwikkeling die ontstaan door dit soort producten levens kunnen kosten. Slechts drie minuten rook inademen kan tot de dood leiden, las ik laatst ergens.

Wie leest de gehele tekst op een blik verf of olie, zeg eens eerlijk. Ik niet, maar als ik een waarschuwende driehoek zie, lees ik verder dan de gebruiksaanwijzing. Ze zijn niet voor niets ontworpen en voor zover ik weet verplicht.

De 'Vloerderij' 


Wat ben ik blij dat ze niet zijn blijven slapen!

Meer foto's zijn te zien op Vellah's Facebook pagina.

4 opmerkingen:

  1. Zoals ik ook op m'n Facebookpagina zei (die overigens afgeschermd is voor buitenstaanders): gelukkig hebben we elkaar nog. Hoe verschrikkelijk en pijnlijk (nog steeds) dit allemaal was én is, blijft dat toch het allerbelangrijkste. En hopelijk lezen genoeg mensen dit, zodat het niemand anders overkomt en de makers ook wakkergeschud worden. Want als er wel iemand doodgaat, wil je dat toch niet op je geweten hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier is de waarschuwing in elk geval aangekomen. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is idd wel ff schrikken! Is het nu uit zichzelf uitgegaan of...
    Je schrijft over water, waar kwam dat dan spontaan vandaan, geknapte leiding door de hitte?
    Die speciale vloerenolie zit vast een soort harder in, net zoals jij altijd gebruikt bij polyester, waardoor het gaat ontbranden, of zit ik er naast?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kunststof waterleiding gesmolten door de hitte, er zijn vele kuubs weggelopen. De brand is daardoor geblust dacht ik, maar het water is ook onder de zwevend gelegde vloer gekomen. Die moest er ook uit omdat er schimmels zouden ontstaan tussen ondervloer, isolatie en houten vloer. De olie is in water oplosbaar, zoiets heb ik ook voor hardhout.
    Water en rook hebben de meeste schade gebracht.

    BeantwoordenVerwijderen