Pagina's

18 oktober, 2011

BOWL TURNING



Op deze pagina uit het boek 'Fundamentals of Woodturning' van Mike Darlow is goed te zien dat er vele manieren zijn om een blok hout -bestemd voor een kom, - 'op te spannen'. Het blauw is steeds het verbindingsstuk met de draaibank. Geel en groen het weg te halen materiaal en bruin de uiteindelijke kom.



Deze kom met voet zit met schroeven vast aan de opspanplaat. (bij het uithollen verdwijnen de schroefgaten) Na de foto  heb ik de plaat weer op de draaibank gezet, de poot ingekort en van een holte voorzien. Door die uitholling kan ik de schaal op de klauwplaat (chuck) klemmen zonder de buitenkant te beschadigen. Om hem goed te centreren zet ik er in eerste instantie het meedraaiend center tegenaan. Later haal ik die weg om de kom uit te hollen.
 Voor een kleiner kommetje (pindabakje Gerard)gebruik ik de opspanschroef. Gat boren aan de kant die uitgehold gaat worden en de in de klauwplaat passende schroef er in.


De bekken van de chuck lopen iets taps toe om beter grip op het hout te hebben. Ze zijn verwisselbaar voor grotere, kleinere of langere exemplaren. Op de muur de minimale- en maximale maten die in of over de bekken passen.


De linkerkom heeft een uitstekend voetje die in de klauw heeft gezeten, het rechter heeft een holte en zat dus over de klauw. Het voetje kan je laten zitten of er later weer afdraaien. Het opspannen gaat dan als in fig. 13 van de uitleg boven, met behulp van de platen (Cole jaws) als op de foto hieronder.

2 opmerkingen:

  1. ... mooie beelden, ik begin het te snappen, bedankt voor de uitleg! Ik zie hier trouwens ook dat ze met vers nat hout werken, dat zag ik ook bij de klompenmakers, dat daar later door krimp geen scheuren ontstaan is mij een raadsel, wat is hun geheim? Houtsoort?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een dunne plank droogt sneller dan een dikke stam. Een schaal uit nat hout gedraaid zal veel sneller drogen dan het dikke blok waar hij uit komt. De wanddikte is dan meer dan de uiteindelijke schaal omdat er wel vervorming kan optreden, maar praktisch geen scheuring. Na een paar maanden wordt hij dan 'na gedraaid'. Bij een klomp zal er door de vorm weinig vervorming of scheuring optreden, bovendien maakt dat zeker bij een souvenirklomp niets uit.
    Bovendien scheurt hout over het algemeen vanuit de kern en zal je er alleen last van hebben als je 'kops' draait.

    BeantwoordenVerwijderen