Pagina's

13 september, 2010


POLITIEKE PARTIJ II




Ik heb altijd gedacht dat een politieke partij ontstaat omdat een aantal gelijkgezinden elkaar ontmoeten en besluiten tot het oprichten van een partij en vervolgens een bestuur kiezen. Van die partij kan je als sympathisant lid worden. De voorzitter van dat bestuur kan (ingeval van een kleine partij) ook partijleider zijn. In andere gevallen wordt door de leden een sterke man of vrouw naar voren geschoven om de 'kar' te trekken.
De man met het snorretje en de wonderlijke lok naar links (1889 -1945) is niet de ontwerper van zijn partij (NSDAP) want die bestond al. Die man heeft omdat hij welbespraakt en slim was het voor elkaar gekregen dat zijn partij het grootste werd, met alle bekende gevolgen van dien.
Ook Fidel handelde naar ideeën van een ander en is gelukkig oud genoeg geworden om daar op terug te komen.
De voor velen Blonde Held uit Venlo, voorheen VVD'er heeft het anders aangepakt. Hij is de partij, een partij waarvan je geen lid kan worden (hoewel hij daar nu op terug lijkt te komen), maar wel op kunt stemmen. De vraag is of hier we hier kunnen spreken van een politieke partij of slechts een vereniging met één lid.
Voor de kiezers maakt het niets uit, maar erg democratisch lijkt het mij niet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten