Pagina's

19 maart, 2007

.

Lahar (volcanic mud flow)


Mount Ruapehu Crater Lake

.




Op 15 december vorig jaar vlogen wij over dit krater meer.De piloot wees ons op de zwakke plek die te zien is in het midden van de foto. Hij vertelde ons ook dat Mt. Ruapehu een van de meest actieve kraters op de wereld is met eens in de vijftig jaar een grote uitbarsting. De krater en het meer worden dan ook door camera's, maar ook door wetenschappers bij het meer in de gaten gehouden. De piloot van de heli hieronder staat voortdurend met de mensen op de berg in contact. Hij brengt ze niet alleen van de ene naar de andere lokatie, maar is in geval van nood binnen twee minuten bij ze.

Gisteren (18 maart) heeft die zwakke plek het begeven en heeft 1.3 miljoen liter water en modder een weg naar beneden gezocht. Deze lahar (vulkanische modderstroom) heeft voorzover bekent geen slachtoffers gemaakt.

In 1953 op kerstavond was dat wel anders, ook toen begaf een zwakke (ijs)plek het en zwol de Whangaehu River aan tot een alles vernietigende stroom die de Tangiwai Rail bridge vernietigde. De Express trein die enkele minuten later arriveerde reed de rivier in.
151 mensen vonden de dood.




Het is echt de moeite waard de links te bekijken.

.

2 opmerkingen:

  1. Niet alleen de vlucht over de vulkanen was indrukwekkend, maar zeker ook de bezichtiging van de plaats des onheils, die van de oude brug van de Tangiwhai disaster. Dat staat bij iedere Nieuw Zeelander als een van de grootste rampen in zijn geschiedenis ingegrift. Als ik het goed heb, hebben we van de plek ook een foto van gemaakt, toch?
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 1953 was dus voor meer landen een rampjaar.. Zoiets moet heel indrukwekkend zijn; als je kijkt naar de impact van de Vesuvius-uitbarsting van 2000 jaar geleden: wij kunnen daar nu nog de verslagen uit die tijd van lezen. De links heb ik trouwens nog niet kunnen aanklikken (maar mijn toetsenbord heeft ook kuren, misschien speelt dat mee.)

    BeantwoordenVerwijderen