Pagina's

10 september, 2006

Huisvlijt: WIJNZUURKOOL/home-made SAUERKRAUT

Het maken van wijn en wijnzuurkool ligt dichter bij elkaar dan menigeen zal denken. Bij beiden is het fermenteren het proces waar het om gaat. Acht kilo witte kool met behulp van de mandoline in reepjes gesneden. De restanten en stronken met de keukenmachine klein gemaakt.

The making of wine and sauerkraut are more similar than one would suppose: with both, the fermenting process is crucial. Eight kilos of cabbage were cut into fine strips using the mandolin, with the food processor taking care of the stalks plus remaining odds and ends.





De 10 liter zuurkoolpot moet laag voor laag gevuld en aangedrukt worden. Tussen de lagen worden appelpartjes, grof zeezout, geneverbessen en karwijzaad toegevoegd.

The 10 litre stoneware sauerkraut pot is filled layer by layer and pushed down with the knuckles, then sprinkled with coarse sea salt. Apple slices, juniper berries and caraway seeds are added between each layer.





Om er wijnzuurkool van te maken gaat er een liter droge witte wijn bij.

For wine sauerkraut a litre of dry white wine is poured over, to cover by a few centimentres.






De pot mag maar voor vier/vijfde gevuld worden vanwege het fermentatie proces.
Ter afdekking komt er druivenblad bovenop verzwaard met sluitstenen.

For the fermentation process to work, the pot is not filled up to more than four fifths. The whole is closed with a layer of vine leaves, with special stoneware slabs placed on top for weight.



Als laatste gaat de deksel erop en vult Lindsey het waterslot.

Finally, the lid is put on and the pot sealed with water.





Nu zal het net als wijn gaan borrelen, het zout onttrekt het water aan de kool. Na tien dagen zal de kool ingeklonken zijn en onder vocht staan, dan moet de pot juist koel gezet worden in de kelder om te 'rijpen'. Over een aantal maanden gaan we er van genieten samen met een glas witte wijn.


Shortly after the pot began to bubble just like the wine, with the salt extracting fluid from the cabbage. The pot is left to stand in a warm temperature for ten to fourteen days, after which it is moved to the cool of the cellar to 'ripen'. In several months we shall begin to enjoy it, accompanied by a glass of dry white wine.


08 september, 2006

OPLOSSING GEVONDEN

Via de Blogger Help group de oplossing voor het foto probleem gevonden!
De cache van Firefox legen!





Een week lang stonden 10 kilo in stukken gesneden appels in een emmer met 4,5 liter water en wijngist te fermenteren. Vandaag geperst en 9 liter sap + suiker in de fermentatie fles met waterslot gedaan. Deze 'koek' is het restant. Als ik die los zou maken en opnieuw persen komt er misschien nog wat uit. Aangezien er nog een kilo of 30 aankomt doe ik dat maar niet.

EET SMAKELIJK.........


Onze kipjes lopen buiten. Onze kipjes zullen nooit een vlokje worden of een 'oogje' in de soep van onze grootgrutters. Onze kipjes mogen oud worden en gewoon doodgaan als het hun tijd is.

Lees en huiver.
Met dank aan Dorothé Linssen.




VIJG





De zeer aangenaam smakende vijg in L's hand gepost via SAFARI ! Via FIREFOX lukt het nog steeds niet. Toch een browser probleem?

07 september, 2006

BLOGGERPROBLEM

Onze enige overgebleven vijg was rijp, we hebben hem met z'n tweeën opgegeten. Hij was heerlijk sappig! Na de eerste hap hebben wij daar natuurlijk een foto van gemaakt, maar Blogger wil vandaag de foto's niet laten zien na het up-loaden! Ook niet in de nieuwe beta-versie. Ik denk dus dat er iets bij hun aan de hand is. Meestal zijn ze snel met het oplossen van problemen.

Ik blijk niet de enige te zijn, minstens 12 meldingen vandaag in de Blogger groep.

06 september, 2006

GOLDONI

Vorig jaar ben ik met mijn GOLDONI tuinbouwfrees de sloot in gedonderd. Ik dacht toen daar kan ik naar fluiten, zo'n snelle afkoeling voor een hete motor kan niet goed zijn. Toch kreeg ik hem weer vrij snel aan de praat, er was niets kapot. Dit voorjaar bleek de koppeling muurvast te zitten maar na een paar brute klappen met de hamer kwam hij toch weer los. Dat heb ik dit seizoen nog twee keer moeten doen.





Vandaag ben ik de boel gaan demonteren een karwei dat ik nog nooit gedaan had. Ik ben niet zo'n held met benzinemotoren. De motor zit met slechts 4 bouten vast maar die zaten dan ook muurvast! Verder hoefde alleen het gaskabeltje en de uitlaatsteun los gemaakt te worden. Ook het koppelingshuis zit met slechts 4 boutjes vast, achter de koppelingsschijf zit een behoorlijk sterke veer had ik op de tekening gezien. Bij het lossen van de deksel knalde dse hele voorkant de ruimte in. Gelukkig niets beschadigd. De koppelingsschijf bleek inderdaad behoorlijk aangekoekt met rotzooi en roest. Op de draaibank kon ik hem weer aardig opknappen. Als je de koppelingshandel intrekt drukt de vork op het lager en maakt daarmee de schijf los van de draaiende motor. Na alles schoongemaakt te hebben en weer gedemonteerd kon ik rond 3 uur weer aan het startkoord trekken......hij liep meteen en de koppeling gaat weer als vanouds.

Dat scheelt weer heel wat centjes.

05 september, 2006

Nazomeren

Paul Derrez gaat een lezing geven over Marion lees ik in deze info, over Marion of over haar werk? Het moet haar werk zijn, daar weet Paul veel van, de persoon Marion is zelfs voor mij een nog niet uitgelezen boek. Ik denk dat ik ga luisteren.





Mijn ingezonden briefje is geplaatst. Gelukkig hebben ze de taalfout eruit gehaald.


Ik zal er nog vele maken.

03 september, 2006

NEGENTIG/90



FAMILIEZAKEN.

Morgen wordt deze struise tante 90! Vandaag had ze haar partijtje voor kinderen, buren, vrienden en familie. Twee jaar geleden waren wij er ook. Zeker drie van de haar dierbaren zijn er niet meer, waaronder haar jeugdliefde en haar broer. Met twee nieuwe heupen gaat het lopen weer redelijk maar het gehoor gaat achteruit. Ze woont nog steeds alleen en is zelfstandig, daar neem ik mijn petje voor af. Ze wil nog één keer de zee zien en ruiken, misschien dat ik haar daarbij kan helpen.



02 september, 2006

StatCounter

In de beta versie van Blogger is het voor leken zoals ik makkelijk gemaakt om de vormgeving van het Blog te veranderen, links toe te voegen ect. Wat mij niet lukte was de StatCounter weer te installeren. Ik kreeg steeds foutmeldingen van Blogger waar ik niets van begrijp. De in te voeren code is een kwestie van 'copie and paste.' Dus terug naar het oude template en voila daar is hij weer, de StatCounter. Nog vreemder is het te constateren dat ondanks de mislukte installatie de teller toch werkte! Na meer dan een week nullen waren er vandaag ineens weer bezoekers! WERKt het dan misschien toch?

OKSELDIEVEN



Dit artikeltje las ik vanmorgen in het Brabants Dagblad, een verschrijving kan het niet zijn. Ik kon het niet nalaten een mailtje te sturen naar de redactie van 'Brieven van lezers'.









Puck van Kerkhoven is verbaasd dat zij geen rode joekels van tomaten aan haar plantjes krijgt.
Beste Puck dan moet je met jouw niet groene vingertjes van de bloemetjes afblijven! Zonder bloemetjes geen tomaten. Ze heeft ergens gelezen dat ze moet 'dieven', dat klopt ook, het gaat om de 'okseldiefjes', je zou ook kunnen spreken van zijtakjes die groeien in de oksel van het blad. Maar niet dieven wil niet zeggen geen tomaten. Overigens zijn er ook soorten die niet gediefd moeten worden. Wij hadden dit jaar tientallen kilo's grote rode- grote gele-, zwarte-, Tijger- en kleine gele tomaatjes. Daar maakten wij ketchup, soep en wijn van. Niet rijpe tomaten leg je in de vensterbank om na te rijpen. Rijpe tomaten mogen best in de koelkast of zelfs vriezer, maar in het laatste geval zijn ze alleen nog bruikbaar voor soep.