Pagina's

02 september, 2006

OKSELDIEVEN



Dit artikeltje las ik vanmorgen in het Brabants Dagblad, een verschrijving kan het niet zijn. Ik kon het niet nalaten een mailtje te sturen naar de redactie van 'Brieven van lezers'.









Puck van Kerkhoven is verbaasd dat zij geen rode joekels van tomaten aan haar plantjes krijgt.
Beste Puck dan moet je met jouw niet groene vingertjes van de bloemetjes afblijven! Zonder bloemetjes geen tomaten. Ze heeft ergens gelezen dat ze moet 'dieven', dat klopt ook, het gaat om de 'okseldiefjes', je zou ook kunnen spreken van zijtakjes die groeien in de oksel van het blad. Maar niet dieven wil niet zeggen geen tomaten. Overigens zijn er ook soorten die niet gediefd moeten worden. Wij hadden dit jaar tientallen kilo's grote rode- grote gele-, zwarte-, Tijger- en kleine gele tomaatjes. Daar maakten wij ketchup, soep en wijn van. Niet rijpe tomaten leg je in de vensterbank om na te rijpen. Rijpe tomaten mogen best in de koelkast of zelfs vriezer, maar in het laatste geval zijn ze alleen nog bruikbaar voor soep.

2 opmerkingen:

  1. Wat je vergeten bent te vertellen: bijna alle kleine tomaten (behalve die echte mini's dan) heb ik verwerkt tot oven-gedroogde (i.p.v. zongedroogde, want het regende aldoor), d.w.z. halfgedroogde tomaten. Met schijfjes knoflook, takjes verse rozemarijn en gedroogde pepertjes heb ik kleine porties in bakjes onder olijfolie gezet en daarna ingevroren, voor o.a. heerlijke salades in de winter.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, zo deden wij dat ook, niet-rijpe in de vensterbank -en en en. Ik hoop maar dat Puck zich niet op de vingers getikt voelt met je eerlijke constatering dat ze geen groene vingers heeft :-))

    BeantwoordenVerwijderen