Pagina's

13 augustus, 2010







ZE ZIJN ER WEER



Bijna één kilo

Een fiks aantal weken droogte en dan regen! Goed voor de tuin en nog beter voor de paddenstoelen, ze schieten bij bosjes uit de grond. Gelukkig zijn er ook eetbare bij zoals deze bos/weidechampignons. wij hadden ze al eerder, maar nooit zoveel als nu! In grote aantallen staan ze rond de Datsja, daar waar er vorig jaar slechts een tiental te plukken was.

De tweede helft van de week in England waren we bij oude vrienden van Lindsey, ergens in de buurt van Salisbury. Mensen met een paar hectare grond en paarden.
L. leerde ze begin tachtiger jaren kennen toen ze in Ierland woonde. Het album met foto's uit die tijd kwam natuurlijk op tafel, een paar van die foto's (met een drie jarige Vellah) komen niet in ons archief voor, dus maakte L. er foto's van. Op één van die foto's zit Lindsey aan een tafel waarop een krant vol te determineren paddenstoelen en met in haar hand het boek dat ze nog steeds hanteert.

De prachtige paddenstoelen die we deze week plukten brachten ons aan het twijfelen: bij aanraking of doorsnijden ontstonden er gele plekken en volgens het boek kan dat betekenen dat er dan sprake is een niet eetbare fungi. Niet dat je er meteen dood aan gaat, maar beroerd kan je er wel van worden. De eerste partij die de koekenpan inging sloeg veel te veel geel uit, die is dan ook helaas met uien en knoflook de container ingegaan.

Vandaag heeft L. een nieuwe pluk ondernomen en in de pan gestopt (bijna een kilo), ze worden nu niet geel (!?) en ruiken heerlijk. Ze gaan de diepvries in voor komende winter, dus voorlopig hoeven jullie je geen zorgen te maken als het een poosje stil is van deze kant.
(Overigens blijken meerdere paddenstoelen geel te worden bij aanraking zonder schade aan te richten, we gaan de toekomst vol vertrouwen tegemoet.


1 opmerking:

  1. Spannend, zo'n zelfgeplukte maaltijd..

    En jij zegt 'prachtige paddestoelen,' maar ik denk: wat een beeldschone Lindsey :-) :-)

    BeantwoordenVerwijderen