Pagina's

23 augustus, 2010


KONINGINNEPAGE
(Papilio machaon)



Tijdens het uitrukken van de overvloedig uitgezaaide en weer doorgeschoten Rucola zag ik plots een pracht van een rups op de Peterselie.
Na enig gezoek kwam ik erachter dat het de rups van de Koninginnepage (Papilio machaon) is, een schitterende vlinder die wij al eerder in onze tuin waarnamen.
Eerst dacht ik dat het een rups van de Kuifvlinder (Cucullia verbasci) of de Helmkruidvlinder (Cucullia scrophulariae) was, omdat hij daar als je niet goed kijkt een beetje op lijkt.
Tijdens het fotograferen at het beestje op de rand van het blad zittend gewoon door, met de pootjes aan beide kanten van het groen.
In een grote glazen augurkenpot heb ik een peterselieplantje op grond en water gezet in de hoop dat het fris blijft en de rups daarin opgesloten. Over een paar dagen zal hij zich verpoppen en de winter in rust doorbrengen. Komend voorjaar hoop ik een verse Koninginnepage los te kunnen laten.

5 opmerkingen:

  1. D'as een mooie! Leuk dat je hem hebt kunnen fotograferen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jee, wat een ontzettend mooie rups.. dat wordt een heel mooie vlinder..
    De dametjes willen ook altijd rupsen in potten doen (denk meer aan rupsen van motten, niet zulke mooie ;-) Maar ik ben altijd bang dat ze het niet overleven.. Maak je misschien nog een foto van de pop in de pot? Of zou dat teveel storen..?
    Lijkt me leuk om te laten zien hoe het wèl kan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Jolie...helaas lag de rups eergisteren op z'n rug...en vanmorgen nog! Ik denk dat het mij deze keer ook niet lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh.. Wat jammer.. ik kan me geen betere plaats bedenken dan in een plant in een droge, open pot :-/ Kennelijk verpoppen lang niet alle rupsen zich tot vlinder...
    (Ben ik in elk geval blij dat ik het de dames niet heb toegestaan, als je al ziet hoe voorzichtig slakken hier verplaatst worden, een dode rups zou leed zijn geweest ;-})

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jammer dat hij dood is gegaan.Als je de volgende rups wil laten overwinteren kan je hem in een vissen aquarium zonder water doen en er dan wat rupsenvoer doen. Alleen wel een beetje duur...

    BeantwoordenVerwijderen