Pagina's

22 augustus, 2010


R A M K O E R S





Klipper (?)


Een paar dagen Vlieland doet een mens echt goed. Een kamer met balkon en uitzicht op de dijk en wadden is als genieten van een film. Vóór onze neus was een ankerplaats waar het een komen en gaan was van vele typen zeilschepen: platbodems, catamarans en 'éénmansbootjes'. De SKUA was zo'n kleintje met één man van middelbare leeftijd aan boord, hij heeft er meerdere dagen gelegen. De Klipper (?) die op hem afvaart lijkt op ramkoers te liggen, maar de schipper weet goed wat hij doet en gooit op tijd het roer om, waarna de 'gasten' het grootzeil binnen mogen halen. Op onze vertrekdag was de SKUA opeens verdwenen.


Aalscholver


Lepelaars

Tijdens onze fiets- en wandeltochten door het zeer gevarieerde landschap van Vlieland kwamen we dicht onder de dijk op het bijna drooggevallen wad een groepje foeragerende Lepelaars tegen. Voor ons was dat een complete verrassing, wij wisten niet dat ze op het wad voorkwamen.
Tussen de Basaltblokken van de dijk lag een nog gave maar dode Aalscholver, zijn kop hing in een spleet. Om te zien of die ook nog gaaf was, haalde ik de lange hals met kop en snavel naar boven. De gele plek bij de overgang van snavel naar hals blijkt normaal te zijn. Uit niets bleek waaraan de vogel gestorven kon zijn.

Direct achter het hek van het 'Hotelletje de Veerman' loopt een smal pad. Deze 'Jut en Jul' hebben we meerdere malen voorbij zien sjokken, steeds in dezelfde volgorde en kledij. Meestal kwam er rook uit de dunne. Helaas hoorden we ze niet op tijd aankomen en waren dus bijna altijd te laat voor een goede foto. Hier heeft L. ze nog net kunnen 'pakken'.


Jut en Jul

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk, die eilanden! Jullie hebben geboft met het weer, voor zover ik dat hier kon zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ... vlieland, breek me de bek niet open, als ik ergens palen in de grond wil slaan dan is het wel daar, rust, ruimte en frisse luchten op de vliehors, wel jammer van die jut en jul, hoop dat ze dubbele paspoorten hebben, nemen we er 1 van in ... hier in het friese wordt het n.l. steeds drukker dus net als jan wolkers rot ik ooit eens op naar m'n eiland ... skylge is met oerol teveel van het leuke ... ze zeggen dat je op ameland geen fundering nodig hebt en zo op het zand kan bouwen, je weet maar nooit ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. de klipper heet de risico dit even ter informatie en dank voor het compliment

    BeantwoordenVerwijderen