NOG MEER VREEMDELINGEN

MET KREUKELS EN GAATJES.
OOOOOO
OOOOOO








Verwerkt tot 8 flesjes sap en 7 potjes jam.
Het is een terugkerend ritueel het verwerken van de oogst. De meeste tijd gaat zitten in het ritsen van de bessen. Op advies van Romke van der Kaa snoeien en ritsen we in één keer. (De zwarte bes moet na het vruchtdragen direct gesnoeid worden, dus waarom niet nét er voor?) Dan goed wassen en een deel wegen om jam van te maken, dat doet L. Van de rest maak ik sap in de stoomextractor of ontsapper. Het is een pan voor op het vuur die bestaat uit vier delen: in de onderste gaat water, daarop staat een sapopvangpan met in het midden een ongekeerde trechter waardoor de stoom uit de ondertste pan naar boven kan. In deze opvangpang hangt een 'vergiet' waarin de vruchten gaan, als laatste is er een deksel. De sapopvangpan heeft onderin een slang met kraantje om het sap af te kunnen tappen. De bessen gaan laag voor laag in het vergiet telkens voorzien van een dun laagje suiker. Suiker 'helpt' om het sap uit de vruchten te krijgen en is tevens zoetstof.
150X50X80







De dorpen hangen weer vol met vlaggen en schooltassen. De examens zijn weer achter de rug, feest zal het zijn! Onze super heeft er zelfs een speciaal hoekje voor ingericht en pakketten samengesteld: een krat bier, bubbeltjes wijn, breezers en veel chips. En natuurlijk mogen de vlaggetjes en slingers ook niet ontbreken.  Het is dubbel feest want Nederland doet het goed op het EK dus is er ook veel oranje te zien.  



