Pagina's

23 juni, 2008

B I J E N V O L K J E




Vanmorgen vroeg waren ze er nog niet, maar aan het begin van de middag ontdekte ik een geweldige zwerm bijen bij en in het duizendblad. (Achillea millefolium) Na een half uurtje was de drukte wat minder geworden en dorst ik wat dichterbij te gaan. Ze waren niet verdwenen maar hingen in een kluit aan de planten. Een echt volkje dus nu op zoek naar een imker die het wil komen halen.




(0)




22 juni, 2008





De walnoten hangen dit jaar in ongekend grote trossen aan de boom, dit zijn er 15. Toch zullen er nog een paar van de tros gedrukt worden om de anderen de ruimte om te geven om te groeien . Een onsje van de oogst van vorig jaar gebruikt L. vandaag om twee broden te bakken. Het kraken mocht ik doen.


Voor twee broden:
1000 g gebuild meel (WWW.molenaarsgilde.nl)
12 g gist
14 g zout
630 ml lauwwarm water
90 g gebroken gepelde walnoten



Meng alle ingrediënten, behalve de noten, en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg. Werk vervolgens de walnotenstukjes goed door het deeg.
Doe het deeg in een kom. Laat dit onder een doek 2 uur rusten en verdeel het deeg dan in twee stukken die enkele minuten rust krijgen. Vorm van elk stuk deeg een recht brood en leg dat in een blik met de naad aan de onderkant. Laat ze dertig minuten op kamertemperatuur onder een doek narijzen. Bak de broodjes 45-55 minuten bij 210 graden celcius. (Wij hebben geen broodbakmachine.)



Na het rijzen onder een theedoek in de bakvorm klaar voor de oven, het resultaat mag er zijn.





Recept uit: Brood van ver en dichtbij, Ineke Berenschot. Uitgeverij Gottmer.



Naschrift: omdat wij het resultaat van eerdere baksels te droog en te massief vonden doet L er nu een paar eetlepels yoghurt bij.

21 juni, 2008

5 KILO ZWARTE BESSEN



Verwerkt tot 8 flesjes sap en 7 potjes jam.

Het is een terugkerend ritueel het verwerken van de oogst. De meeste tijd gaat zitten in het ritsen van de bessen. Op advies van Romke van der Kaa snoeien en ritsen we in één keer. (De zwarte bes moet na het vruchtdragen direct gesnoeid worden, dus waarom niet nét er voor?) Dan goed wassen en een deel wegen om jam van te maken, dat doet L. Van de rest maak ik sap in de stoomextractor of ontsapper. Het is een pan voor op het vuur die bestaat uit vier delen: in de onderste gaat water, daarop staat een sapopvangpan met in het midden een ongekeerde trechter waardoor de stoom uit de ondertste pan naar boven kan. In deze opvangpang hangt een 'vergiet' waarin de vruchten gaan, als laatste is er een deksel. De sapopvangpan heeft onderin een slang met kraantje om het sap af te kunnen tappen. De bessen gaan laag voor laag in het vergiet telkens voorzien van een dun laagje suiker. Suiker 'helpt' om het sap uit de vruchten te krijgen en is tevens zoetstof.
De flessen maak ik schoon met heet sodawater (goed na spoelen), het sap gaat er heet in.
(ik vergeet nog te melden dat er ook een halve kilo bessen de vriezer in is gegaan.)

<:>



20 juni, 2008

H U I S A R T S










Dit was mijn vierde huisarts, na Dr. Groothuyse, dé dokter van het Oudekerksplein, onze tweede huisarts los van de huislijke haard. Hij leek wel een beetje op de eerste.
Het was een stugge man, zei niet veel, leek soms zelfs verlegen, maar wist wel waar hij het over had. Toen Marion per ongeluk zwanger werd, dacht hij dat wij bij hem kwamen omdat we het kind niet zouden willen, hij had de folders voor abortie al klaar liggen en dat in Veen! Wij wilden dat kind wel maar het is anders gelopen. Toen Marion ziek werd heeft hij alles gedaan wat binnen zijn mogelijkheden lag. Als dank heb ik hem Marions boek gegeven, hij kwam later vertellen dat hij er van genoten had. Het was een echte dorpsarts, goed voor een TV serie, maar ook dokters gaan dood, soms te vroeg.




(*)

19 juni, 2008

S I D E - T A B L E




150X50X80

De koopster van deze side table mag ik wel een verzamelaarster van mijn tuinmeubeltjes noemen. Ik denk dat dit zo ongeveer haar vijftiende aankoop is. Tafels, bankjes en krukjes voor zowel binnen als buiten kocht of bestelde ze. Morgen ga ik haar deze brengen. Ik moet bekennen dat ik het begrip side table niet kende tot een andere buurvrouw er om vroeg en mij vertelde wat zij bedoelde. Het is het eerste tuinmeubel dat ik dit jaar maakte. Het hout begint een probleem te worden, ik heb weliswaar nog veel planken liggen maar dat is te dun voor dit soort werk. Ik zal weer nieuwe voorraad moeten gaan halen.



(:_:)




15 juni, 2008

RUIMTE VOOR WATER




Tegen alle verwachting in, was er vanmiddag toch nog tijd voor een wandeling. We wilden wel eens zien hoever ze in de Biesbosch gekomen waren met het project 'Ruimte voor water'. Tot voor kort kon je een 'rondje Noordwaard' rijden c.q. lopen. Op de plek waar nu dat zinkstuk ligt lag nog niet zo lang geleden een verhoogde weg. Nu ligt er een wandel/fietsbrug over een brede nieuwe arm van de Amer.(Of eigenlijk: Gat van de Noorderklip.) De zinkstukken worden afgezonken op plekken waar het water de ondergrond zou kunnen wegspoelen, b.v. bij de pijlers van de brug.




Het is prachtig om te zien hoe die zinkstukken in elkaar gezet worden, het enige verschil met vroeger is het gebruik van kunsstof touw. In het Biesboschmuseum is te zien wat men vroeger gebruikte.









Deze wandelaars in vol ornaat kwamen aanzetten met beide een GPS ontvanger in de hand. Ze vroegen zich af waar de weg gebleven was. De buitensport zaken moeten gouden tijden beleven.



Deze koeien staan op een weggetje dat loopt naar een vakantiewoning, genaamd Martha, eigendom van Staatsbosbeheer en het daarbij behorende haventje. Vroeger kon je na Martha over de dijk verder lopen en desnoods kiezen voor een rondje, nu zul je moeten zwemmen. De dijk is doorgestoken en nu stroomt er hetzelfde water als van de eerste foto. Over een paar jaar zal deze nu nog kale plek groen zijn.


Veel meer info over de Biesbosch is hier te vinden.



__



14 juni, 2008

De dorpen hangen weer vol met vlaggen en schooltassen. De examens zijn weer achter de rug, feest zal het zijn! Onze super heeft er zelfs een speciaal hoekje voor ingericht en pakketten samengesteld: een krat bier, bubbeltjes wijn, breezers en veel chips. En natuurlijk mogen de vlaggetjes en slingers ook niet ontbreken. Het is dubbel feest want Nederland doet het goed op het EK dus is er ook veel oranje te zien.










()


13 juni, 2008

K A U W T J E




Deze jonge kauw werd in de ren door de kippen achterna gezeten. Hij huppelde en vloog kleine stukjes. Met een schepnet kon ik hem vangen. Er was zo te zien niets met hem/haar aan de hand, de vleugels en poten zagen er goed uit.
Ik voelde zijn hartje kloppen, niet eens bijzonder snel. Hij hield mij goed in de gaten, als ik met een vinger te dicht in de buurt kwam hapte hij naar mij en sloeg zijn klauwen uit. Deze moet maar zien te overleven, ik heb 'm in de boomgaard gezet in de hoop dat hij het haalt en elders zij heil zoekt zodat ik niet op hem hoef te schieten.




Een leuke site over kauwtjes is deze.


()



12 juni, 2008










Een beetje Nederlander weet wat kouseband is, maar wat zijn PAPADUMS?
Ik had er tot een paar jaar geleden nog nooit van gehoord. Het wel of niet kennen van 'vreemd' voedsel heeft alles te maken met ons koloniaal verleden. Als Hollander groei je op met Indische en in mindere mate Surinaamse gerechten. De Britten haalden de Indiase keuken in huis en daarmee de papadums. In Nederland zijn ze ook verkrijgbaar hoewel je er soms naar moet zoeken. Onze dorps-supermarkt heeft ze ook, maar verkoopt ze heel onregelmatig. Zo onregelmatig dat er deze week een bak vol stond met papadums en andere heerlijkheden voor de HALVE PRIJS! Daar hebben we lekker in staan graaien, want zo'n kans moet je benutten. De eerste wafels bestreken met een pittige olie en in de magnetron opgewarmd waren heerlijk. Wat het precies zijn is hier te lezen.




|




10 juni, 2008

G E L D E R S LANDSCHAP





Gelders landschap anno 2008: gras, plastic en ooievaars.
Ik telde er zes en ze trokken zich niets aan van de tractoren met balenpers en wikkelaar.



#