Pagina's

13 juni, 2011

GEKRAAGDE ROODSTAAART



Gekraagde roodstaart, hoe verzin je zo'n naam! Wij hadden er nog nooit van gehoord, laat staan er één gezien. Tot dit weekeinde dan.
We waren bij vrienden ergens achter Deventer die vol trots vertelden dat ze op een kast, onder de warandaluifel een nest met wel zes jongen van de Gekraagde roodstaart hadden. "Kijk, daar vliegt er eentje met een snavel vol voedsel" riepen ze opeens. "Dat is een mannetje want hij heeft een wit petje" was de conclusie. "En kijk, daar is het vrouwtje". De prachtig gekleurde vogels vlogen druk heen en weer tussen bomen, grasveld en het nest. De rode staart was soms goed te zien, maar waar die kraag nou zit?

Met een beetje moeite was het nest goed te zien en waren de jongen te fotograferen. Voor het nest waren ze al te groot geworden, gelukkig was er bovenop de kast ruimte genoeg. Zoals de jongen er nu uitzien doen ze mij denken aan jonge pimpelmezen. Het zal niet lang meer duren voor ze uitvliegen.


2 opmerkingen:

  1. De jonkies zijn vanochtend uitgevlogen! De laatste twee heb ik zelfs nog gefilmd toen ze hun maiden-flight namen. De aanblik van de camera gaf ze het laatste zetje, ze vlogen er de een na de ander feilloos vandoor. Nu hoor ik ze hier en daar en pappa zie ik nog wel eens met z'n staartje zitten wippen.

    J.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daarbij hoorden we ook nog af en toe intigerende, zuivere klanken uit het aangrenzende bos komen. We konden er niet op komen welke vogel het nou kon zijn (zijn zang deed me aan de Nieuwzeelandse Bellbird denken). Later is het J. gelukt hem te identificeren: de Wielwaal, een zomergast in Nederland, die eind zomer dwars over de Sahara terugvliegt naar tropisch Afrika. En dat allemaal in de buurt van Deventer!

    BeantwoordenVerwijderen