Pagina's

07 maart, 2013

HET ZAL JE MAAR GEBEUREN...










Elke ochtend loop ik naar ons landje om mijn spieren warm en los te maken en natuurlijk ook om te zien of 'alles' er nog is. Op de ochtend van vijf maart 2013 zag ik in de verte over de rivier een blauw gevaarte aankomen en even later 'onze' put in draaien. Het bleek een drijvende bok te zijn. Hij was al op de hoogte van onze steiger toen hij abrupt draaide en zich behoedzaam tegen de vlonder een paar landjes naar het westen vlijde. Aan die steiger lag een bootje van onze buurman even verderop in de bocht van de dijk.




Toen ik ging kijken bleek het bootje gezonken te zijn, het is daar een meter of drie diep maar door  het heldere water en de zonneschijn goed te zien. De buurman, eigenaar van het bootje bleef redelijk kalm bij wat hij zag. De landvast leek doorgesneden en het slot aan de ketting was verdwenen en toch bleef hij de mogelijkheid van een eigen stomme nalatigheid incalculeren. Maar zei hij,  als er opzet in het spel is en de daders zijn geen amateurs dan hebben zij de koelwaterslang doorgesneden en de kraan open gezet.










De schipper, eigenaar van het bedrijf en duiker daalde af naar het gezonken bootje en haalde tros en hijsband onder de romp door waarna het optakelen kon beginnen. Toen de vlet half droog in de takels hing was te zien dat het kajuit deurtje er uit gebroken was en de koelwaterslang inderdaad doorgesneden was. En niet alleen dat, er waren meer aanwijzingen te zien dat er sprake was van opzet.
Een grote of kleine boot die onder gaat laat altijd sporen na, in de vorm van wrakhout of oliesporen.

Aan boord van de drijvende bok bleek een doos met 'afwasmiddel', dat verdund met water bleek de olievlekken te verdrijven. Of liever gezegd: naar de bodem te doen zinken waar het langzaam af kan breken. Het leverde in ieder geval een mooi beeld op.




Nadat het bootje leeggepompt was werd het in trossen van de top takel gehangen en kon de 'vlucht' naar de platte wagen op de kant beginnen.
Die platte wagen en de trekker zijn van de buurman van de buurman van het bootje. Het boerenbedrijf dat hij tot een paar jaar terug runde was ooit van zijn vader. Die vader woonde in het huis waar nu de eigenaar van het bootje woont. Het erf is nu doorsneden door hekwerk en populieren. De ex-boer woont al jaren in een dubbel chalet op zijn eigen erf in de hoop ooit nog eens een echt huis te mogen bouwen. 







BURENHULP

5 opmerkingen:

  1. Waarom doet iemand zoiets? De dader wint er toch niets bij? Leuke reportage!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, waarom doet iemand zoiets? Dit kan een geval van wraak zijn, de eigenaar van het bootje moet wel eens iemand uit hoofde van zijn functie op de vingers tikken en dat is vrij recent gebeurd. Niet iedereen kan daar tegen.

      Verwijderen
  2. Mooi verhaal, ik vind dat wel wat voor jou zo'n tuf tuf, geen gedoe met zeilen alleen lekker tuffen ...middenin een tafeltje voor de rosé en gaan . . . totdat ie naar de bodem geholpen wordt, wel lullig, bootje kan er wel tegen, de intimmering meestal niet, jammer dat de dader daar kennelijk schijt aan heeft.

    Dat schuim herken ik, als wij van het skutsje lekwater van het vlak met een puts overboord mieteren doen we er een scheut 'Marc' bij, dat ontvet waar je bijstaat en laat geen oliekringen op het water na, of dat biologisch verantwoord is staan we dan ff niet bij stil . . .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooi helder water hebben jullie daar! (Maarja, das dan ook het enige positieve, -nouja, alle sympathieke hulp is ook heel positief,- van zo'n dag.) Heel nare types, die zoiets doen.. En ik ben het wel met Arjen eens dat zo'n bootje vast ook iets voor jou/jullie zou zijn.. (Maarja, met die types die ze laten zinken.. brrrr.)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hans Mulder28/3/13 09:38

    Een mooi verslag van wat er rondom jouw huis is gebeurd. Het is lullig dat er altijd mensen zijn die graag het recht in eigen hand nemen om hun gramschap te halen. Praten of uitleggen is tegenwoordig het laatse wat men doet. Meppen des te eerder. Walgelijk!

    BeantwoordenVerwijderen