Pagina's

24 maart, 2013

24 MAART 2013, LENTE...



Eén van de drink- en 'badderbakken' voor de vogels heb ik gemaakt van een oude schotel voor satellietontvangst. Tegen het wegwaaien ligt er een rolsteen op die de vogels ook gebruiken als rustpunt. Het water in de schotel is deze winter al vaak bevroren geweest, maar ijspegels hebben er niet eerder aangehangen! De felle oostenwind heeft het water laag voor laag over de rand gestuwd, daardoor is er aan de westkant van de schotel een 'ijsduintje' ontstaan met daaraan hangend de pegels. Het wonderlijke is dat er nog steeds van groei sprake is, want aan het meest linkse pegeltje hangt een druppel die er soms afvalt, terwijl er op de schotel geen water meer te zien is. Het moet een vorm van capillaire werking zijn. Van dooi is vooralsnog geen sprake.

2 opmerkingen:

  1. Overdag dooit het een beetje in de warme zon en kunnen de vogels (en de kippen!) weer wat drinken, maar 's nachts vriest het water even hard opnieuw dicht. Elke morgen moet er warm water bij om een laagje op te laten lossen.
    Het is enig om de vogels te zien badderen; jammer dat we dat schouwspel nu moeten missen.
    Eerst vonden de mussen het water in de grote schotel eng. Ze gingen er heel eventjes in staan, vlogen toen meteen op en er overheen naar de andere kant, alsof ze zich verbrand hadden! Pas nadat de merels en de mezen onbevreesd het goede voorbeeld hadden gegeven, durfden de mussen het toch voorzichtig uit te proberen. Tegenwoordig badderen ze uitbundig, als de besten en het liefst 'en groupe'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lindsey, n.a.v. je mooie stukje hierboven wil ik je graag attenderen op de volgende site met mooie foto's van badderende vogels:

    http://www.jacobkaptein.nl/1/post/2013/03/veelbelovende-plannen-badderende-vogels.html

    Gr. Emily

    BeantwoordenVerwijderen