.
LOT Nr. 3762
.
Deze doos met echte Londense 'hoge zije' zwerft al tientallen jaren door ons huis. Op de deksel staat: For Marion with love & thanks from Ralph. Helaas staat er geen datum bij. Aan het hengsel zit een kaartje met een nummer, waarschijnlijk een 'Lot nr.' van een veiling. De doos en hoed worden er niet beter op, vocht en motten hebben sporen achter gelaten.
Ralph Turner was begin 70er jaren mede eigenaar van de Electrum Gallery in Londen en schrijver van een aantal boeken over sieraden. Ik kan mij niet meer herinneren bij welke gelegenheid hij Marion de hoed gaf.
Ik vraag mij af of ik hem nog langer moet bewaren.
.
APPELS voor WIJN
Dit zijn de eerste gevallen appels van een boompje dat ik kocht als 'Sterappel', maar het waarschijnlijk niet is. Ze vallen niet voor niets, ze zijn behoorlijk aangetast. Als de rest rijp zou zijn, zou ik de aangetaste stukken eruit snijden en ze gewoon in de emmer mee laten gisten.
De doorgesneden appel is die van rechtsboven.Vorig jaar maakte ik van 10 KG van dit ras een heerlijke dessertwijn, ik hoop dat dat dit jaar ook weer lukt!
$
VERSE VIJGEN
Als je ze aan de boom ziet hangen, heb je eigenlijk nog niet in de gaten dat ze al behoorlijk rijp zijn.Als je er een open bijt en proeft merk je dat pas. Ik vond dit recept om er iets lekkers mee te doen. Gegrilde vijgen met Mozzarella, zo simpel dat moet zelfs mij lukken.
*
VLIEGKUNSTENAAR
Soms is het zoeken naar een onderwerp, een enkele keer komt het gewoon aanvliegen zoals vanmiddag!
Schitterend toch?
*
UIEN EN SJALOTTEN
*
Even waren we bang dat de paar uien die we geplant hadden te veel nattigheid over zich heen zouden krijgen. Gelukkig is de schade beperkt gebleven tot een paar verrotte exemplaren. De rest heeft tussen de buien door op de grond kunnen afsterven en hangt nu in bosjes na te drogen. Van de sjalotten heeft een groot deel geen loof meer en is daarom gedoemd tot drogen in een kistje. Echt groot is de oogst dit jaar niet, maar genoeg om de winter mee door te komen en nog een paar potjes confit d'oignons te maken.
Een jaar geleden heb ik een blog opgezet met de bedoeling daar onderwerpen van en over Marion te publiceren. Vandaag ben ik daar mee begonnen. Kijk bij de links of klik op MARION.
*
Zou Diarra
Een paar jaar geleden hoorde ik muziek waar ik behoorlijk vrolijk van werd. Het bleek 'A Manding Journey' te zijn van Zou diarra. Via Internet bestelde ik de CD. Bij de CD zat een zwart/witte promotie kaart waarop een Afrikaanse muzikant voor een lemen huis poseert. Het zag er behoorlijk authentiek uit. Op zoek naar nieuwe muziek van hem ben ik weer eens op zijn site gaan kijken. Daar zijn nu ook vijf foto's te downloaden waarvan de oranje er één van is. De huisjes op de foto's kwamen mij bekend voor, maar vooral te 'netjes'. Toen ik op de oranje foto tussen de bomen door een groen weiland ontwaarde, viel het balletje. Het Afrika Museum in Berg en Dal, daar zijn de opnamen gemaakt. Hij poseert voor een nagebouwd Dogon huis.
Zoumana Diarra is geboren in Mali, maar woont sinds 1990 in Groningen. Hoe hij in Nederland terecht is gekomen kunt u lezen in zijn biografie, een pracht verhaal te vinden op zijn site. www.zoudiarra.com/
*
SMAAKMARKT
+
+
WOUDRICHEM
Morgen is er weer een SMAAKMARKT, de vierde alweer. Wij zullen er niet staan, het waarom heeft u kunnen lezen in het vorig blog. Niet eerder kwam er zoveel commentaar op een item. Goed bedoelt commentaar, maar de materie is ingewikkelder dan het lijkt. Het gaat niet alleen om schone potjes, flessen of bakjes, er moet ook opstaan wat er in zit. Dat moet allemaal op een etiket, ga er maar aan staan.
In bovenstaande mailing (dubbelklik en het is bijna te lezen) gaat de initiatiefnemer van de markt (onder het kopje tussenstand)in op de ontstane problemen. Er blijken meer mensen zoals wij te zijn die eigengemaakte lekkernijen op de SMAAKMARKT willen verkopen, misschien wel omdat ze ons hebben gezien. De Stichting Heerlijk en Eerlijk wil dan ook ruim baan maken voor initiatieven als het onze, maar kan begrijpelijk geen verantwoording nemen. De aanbieders trekken zich terug of haken af zoals wij.
Misschien is het weer het moment voor een nieuwe VRIJSTAAT, de KABOUTERS probeerden het ooit in Amsterdam, Atelier van Lieshout deed een poging in Rotterdam en kwam heel ver maar liep stuk op de regeltjes.
De tijd is rijp voor een VRIJE SMAAKMARKT WOUDRICHEM, de tijd is rijp voor een politiek die het initiatief steunt, ook als er betaald moet worden.
*
HET WERK op de MARKT
Daar staan we dan met ons handeltje. Het was een leuke, spannende maar gelukkig ook zonnige dag. Het publiek kwam in golven langs en kocht redelijk. De sfeer was goed en voor we het beseften konden we alweer inpakken.
Toch zullen we het bij deze ene keer laten.
Wat wij ons niet gerealiseerd hadden is de mogelijkheid van controle door de Voedsel en Waren Autoriteit. Gelukkig is die dienst deze dag niet langs geweest anders hadden wij onze potjes en flessen meteen in kunnen pakken omdat wij zeker niet aan de gestelde eisen voldoen.
In Frankrijk zie je op elke markt en 'brocante': hergebruikte flessen en potjes met allerhande heerlijkheden zonder opschrift en in Engeland o.a. 'homemade' cakes en taart. In Nederland mag dat niet.
In Nederland riskeer je een forse boete en dat is het ons niet waard.
*
U U R U
+
+ Een beetje boel zenuwachtig zijn wij zeker wel, ik tenminste. Morgen is onze eerste dag als marktkooplui.
De Pick Up komt ons nu goed van pas voor het vervoeren van de markt-tafel, schragen en onze 'handel'. Wij zijn blij dat de vorige eigenaar hem zo kompleet gemaakt heeft.
Je kunt natuurlijk op een stuk karton met viltstift prijzen en belangrijke boodschappen schrijven, maar in de 21e eeuw doe je dat met de pc en probeer je er ook nog iets moois van te maken. Soms is het meest simpele progje afdoende, maar vandaag heb ik er drie door elkaar gebruikt. Corel Painter, Photoshop Elements en iPhoto om etiketjes en andere teksten te maken en te printen. Het neemt uren in beslag, maar is leuk om te doen. Hier komen SMAAKMARKT en AVS samen.
In de jongste mailing (niet deze) van de SMAAKMARKT WOUDRICHEM staat dat wij beroemde vruchtensappen en Confit d'oignons maken, dat moeten wij dus waarmaken!
Tot morgen op de markt.
*