Pagina's

18 januari, 2013

KRAMSVOGEL / TURDUS PILARIS


Het is volop winter, de sneeuw blijft liggen en de vogels zijn op zoek naar voer.




We kunnen het voer blijven aanslepen, zakken oud brood en kruimels van de super en de bakker,  vetbollen, takjes gierst, netjes pinda's en zonnebloempitten en appels. Om de vogels echt te verwennen mengt L. strooivoer met havermout, muesli met rozijnen, broodkruimels en cornflakes. Voor de echte liefhebbers smeert ze ook nog pindakaas her en der op takken en op voor duiven en merels verboden plekjes. 




Maar de merels zijn veel slimmer dan zij denkt, ze zijn de staartmezen meestal te snel af, maar die zoeken door tot er echt niets meer te vinden is.




Vandaag zat er tussen de zeker vijftien merels, tientallen mussen, mezen en vinken een grijze gast die ik niet meteen thuis kon brengen. Hij ging de strijd aan met de merels en vrat de appel helemaal leeg! Het bleek toch de Kransvogel te zijn, met volgens het boekje het grijze verenkleed van de eerste winter. De Kransvogel passeert hier vaker, maar dan in grote groepen. Ze blijven zelden hangen. Deze vogel was alleen en bleef meer dan een uur.
We zijn benieuwd of hij er morgen weer is.



3 opmerkingen:

  1. Mijn vogelhuisje wordt momenteel streng bewaakt door het plaatselijke lijsterstel, ieder ander hoeft maar in de buurt te komen en hij jaagt ze met luid gekwetter onmiddelijk weg, zelf de grotere turkse tortels zijn bang voor hem, de vinken wachten slim hun kans af, als hij de een wegjaagt en achterna vliegt snellen ze toe, hij heeft het er druk mee! Hier is iedereen aan het schaatsen, mooi zwart ijs zonder sneeuw!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De volgende dag kwam de Kransvogel terug met een hele groep soortgenoten, maar lang bleven ze niet. Sindsdien zijn ze niet meer gesignaleerd - op trektocht zeker. De schattige staartmezen blijven ook nooit lang, ze hangen wel met vijf tegelijk aan de vetbollen en ruimen de kleine spikkels pindakaas op dan hup! doorvliegen. Zelfs de specht hebben we bespied in een 'balancing act' onder een vetbol.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook bij ons een paar dagen geleden één kramsvogel en ook maar één dag; hij/zij bleef de hele dag en was duidelijk de baas.
    Wat de mussen betreft, is het bij ons slecht gesteld. Als eerste verdwenen een aantal jaren geleden de huismussen, vervolgens ook de ringmussen en nu zijn er alleen nog een paar heggemussen.

    BeantwoordenVerwijderen